Uspomene iz Italije

Uspomene iz Italije


Italija i Grčka su zemlje o kojima sam ubedljivo najviše slušala odrastajući. Što zbog njihove istorije, što zbog znamenitosti, horde turista ih redovno posećuju. Iako u Grčkoj nisam bila, i ona mi i dalje stoji kao stavka na listi želja za putovanje, Italiju sam ipak “probala”. Da li je ona više od Pizze i Pize? Saznajte u nastavku teksta.

Gradovi koje sam ovom prilikom posetila su: Lido di JesoloVenecija, Firenca, Piza, San Marino, Verona i Rimini. U skladu sa utiscima koji su ovi gradovi ostavili na mene, i vremenom koje sam u njima provela, rešila sam da se fokusiram na opise 3 grada: Venecije, Firence i Pize.

Venecija

 
Ne znam da li postoji iko ko nije čuo za Veneciju. “Grad koji tone“, kako je obično nazivaju. “Organizam” Venecije ispresecan je na sve strane “venama” – kanalima manjim i većim. Potrebno je priviknuti se na način funkcionisanja ovog grada, gde je gondola glavno prevozno sredstvo. Vožnju gondolom sam ipak propustila. Cene vožnje su vrlo “sočne” pa sam rešila da svoj novac ipak dam za druge stvari.
 
Pristanište u Veneciji
Ima Venecija neku čar. Oseti se čim kročite u grad. Primorsko mesto, miris mora, svuda voda, ptice i arhitektura od koje ne možete odvojiti pogled. Pređete milion malenih mostova pri obilasku, ali posle nekog vremena već se naviknete. Famozni trg Svetog Marka je sjajno mesto za golubove, kojih ima svuda, i definitivno nešto najlepše u ovom gradu.
 
Trg Svetog Marka u Veneciji
 
Iako, na žalost, nisam bila ovde za vreme karnevala, ipak sam obezbedila sebi masku, u slučaju da se vratim nekada. Suvenire, kao i u svakom turističkom radu, prodaju na svakom koraku, sa akcentom na maske. Ja Vam savetujem: ne vraćajte se kući bez nje! 🙂
 
Venecijanska maska
Moja je nešto skromnija. Nisam htela da budem kič 🙂
 
Nekako mi je delovalo da u gradu i nije tolika gužva – s obzirom na specifičnost “gradskog saobraćaja“. Očekivala sam sudaranje sa drugim turistima na mostićima.
 
Most u Veneciji
Tipičan venecijanski prizor
Uprkos tome što je stvarno jedan poseban grad, na mene nije ostavila tako snažan utisak. Očekivala sam mnogo više, ali nekako je samo kitnjasta. Svako da postoje sjajna mesta i sam osećaj biti ovde je jedinstven..ali nešto mi tu fali. U svakom slučaju, drago mi je da sam je posetila.
 
 
Znamenitosti Venecije


Firenca

 
Moj apsulutni favorit od svih italijanskih gradova koje sam posetila, i jedan od generalnih favorita! Šetajući ulicama osetila sam “ono nešto“. Kao da pripadam tom gradu, kao da sam bila ovde mnogo puta. Za čas sam se snašla u njenim ulicama i upamtila glavne puteve. Mogla bih i sutra da se preselim u Firencu i osećala bih se dobrodošlom
 

 

Ono što može da Vas zanima je da je Firenca idealna za kupovinu! Svi poznati luksuzni i “obični” brendovi su prisutni i čekaju da potrošite svoj novac kod njih. Žene su obučene u nekom posebnom stilu, koji nećete nigde videti. Nekako ležerno, a elegantno. U ovom radu imate osećaj kao da možete biti ono što jeste.
Ovaj grad je dom popularnog brenda NESTI DANTE. Radi se o proizvođaču sapuna od prirodnih sastojaka. Nisam kupila ovaj sapun u Firenci, ali sam kupila nešto drugo.
Il Giglio di Firenze
Zanimljivost: Il Giglio di Firenze (Firentinski ljiljan) je simbol ovog grada i sigurno ste ga već videli negde, kao ukras ili znak, čak i u drugim zemljama. Naime, ovo je simbol koji se već 1.000 godina nosi na firentinskim štitovima i oružju, a smatra se da njegovo poreklo datira čak iz Rimskog carstva! Ispostavilo se na kraju da ovo čak i nije ljiljan nego stilizovani iris! Koja je razlika između ta 2 ja nemam pojma. Ko zna neka mi kaže 🙂  Meni je ovaj ljiljan-iris uvek bio fascinantan a više o njemu možete pročitati OVDE. Zar nije lep?
Dakle, Firenca je bila zvezda moje posete Italiji. Jedva čekam da se vratim tamo i idem malo u kupovinu i razgledanje 🙂

 

Piza

 
Znam šta želite da znate. Želite da znate da li je onaj toranj zaista kriv. Jeste. Da li se čini kao da će svakog trenutka da padne na Vas? Čini se. Zato sam  izbegavala da hodam u njegovoj blizini. Izgleda nekako jezivo, pravo da Vam kažem. Čak i nekako neprirodno, dok tako prkosi gravitaciji. 
 

 

Krivi toranj u Pizi
Mi smo posle razgledanja ove građevine “pobegle” na našu prvu italijansku pizzu! To je bio veoma bitan događaj u mom životu, kao ljubitelja ovog jela. U prijatnoj atmosferi malenog restorana, u društvu 3 drugarice, stvarno je bila uživancija. Pizza koju sam ja uzela je mala crne masline i artičoke. Prvo: nikad nisam jela artičoke do tada niti sam ih ikada videla. Uprkos mom skepticizmu, odlično su se uklopile 🙂 Kao i crne masline. Mada, ne mogu reći da je bolja bila u Italiji nego što je kod kuće.

 

Presuda

 

 

Ovo moje putovanje od pre čak 7 godina ostavilo je mešane utiske na mene. U nešto sam se razočarala, nešto me je oduševilo. Imala sam velika očekivanja od mog drugog putovanja u inostranstvo, u svom životu. Nisam sigurna da ih je Italija opravdala. Venecija pogotovo. Nisam osetila neki poseban zanos, niti povezanost sa njom. Možda sam videla premalo? Definitivno. Možda bi trebalo da joj dam još jednu šansu?

Nisam htela u ovom tekstu da mnogo pišem. Nekada slika govori više od 1.000 reči. Bar se nadam da sam dobro prenela utiske.
Volela bih da čujem kakva su vaša iskustva iz ovog dela Italije. Pišite mi u komentaru!
 
Ja u Veneciji

Do sledećeg putovanja… Arrivederci!

Kristina Vuković
Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: