Uredan radni prostor = sređen život?

Uredan radniprostor = sređen život © According to Kristina

Funkcionišete dobro u kreativnom haosu? Blago vama. Međutim, nisam sigurna da tako postižete svoj maksimum produktivnosti. Ukoliko razmišljate o tome da uvedete red u svoj radni prostor, ovo je definitivno tekst za vas. Hajde da raščistimo stvari.

Kreativni nered ne postoji

Pobacane knjige, sveske, papiri koji nemaju dom, hemijske za koje ne znate da li rade ili ne rade… Poznato? Za sebe tvrdite da bolje radite kada ste u “kreativnom haosu” i da volite da vam je sve pri ruci? Ako oko sebe imate gomilu iz koje svakog trenutka može da “izroni” neko mitsko stvorenje vreme je za čišćenje. Ne, ne mislim samo sređivanje kuće, već i sređivanje života.

Velika količina papira i raznih materijala koji samo što ne padne na vas i nije baš neka motivacija. Bez obzira na to što mislite da vam je sve pri ruci, vrlo često ne možete da pronađete to što tražite. Koja je onda poenta?

Odredite prioritete – povećajte produktivnost

Raščistite radni prostor © According to Kristina
Raščistite radni prostor

Kako to sve znam? Bila sam i ja takva nekada. Šta bi bilo kada bih vam rekla da sve te stvari predstavljaju prepreku vama i vašem umu da radite bolje i brže? Iako nisam zvanični pristalica minimalizma, ipak jesam pristalica sređenog života. Verujem da možete da rasteretite haosa koji vam nastane u glavi, tako što ćete raščistiti svoj radni prostor.

[ctt template=”5″ link=”D9Xhb” via=”yes” nofollow=”yes”]Bez obzira na to što mislite da vam je sve pri ruci, vrlo često ne možete da pronađete to što tražite. Koja je onda poenta?[/ctt]

Organizujte sebe i sve oko sebe

Iako imam šta da kažem na temu sređivanja i češćenja doma, ovoga puta želela sam da se fokusiram na prostor gde većina od nas radi/bloguje/uči: radni sto. Za sebe uvek kažem kako me gomila stvari na stolu blokira i otežava mi da funkcionišem.

Da biste obavili sve na vreme i kvalitetno važno je da vam sav fokus bude u tome. Nisam pristalica multitaskinga i više o tome pričala sam u tekstu “3 najveće ubice koncentracije i kako ih se rešiti“. Kada jednom počnete sa radom nema vrdanja!  Tokom godina, ustanovila sam sama sa sobom neka pravila kojih se držim, da bih radila brže i bolje. Evo nekih:

 • spremite vodu ili neko voće – ne morate da ustanete u slučaju žeđi/gladi,
 • držite pored sebe planer – bacite pogled da vidite šta je sve u planu za taj dan,
 • ugasite zvono i internet na telefonu,
 • spremite sve knjige ili materijal koji vam je potreban – ne morate da ustajete po to kasnije,
 • recite ukućanima da ste krenuli da radite – nema više ometanja,
 • spremite hemijske koje rade, markere, zarežite olovke – nema više prekidanja rada.

Kako da učite ako ste kinestetički tip?

Stavite potrebne stvari na dohvat ruke © According to Kristina
Stavite potrebne stvari na dohvat ruke

Ovo sve uradite pod pretpostavkom da imate gde da stavite knjigu na sto, odnosno ukoliko vaš radni prostor nije u enormnom haosu. U tom slučaju zasučite rukave, evo strategije:

 • odredite prioritete – priznajte sebi šta vam zaista ne treba i bacite stare popunjene sveske i papire koji nemaju više nikakvu ulogu,
 • sklonite (skoro) sve što nema veze sa vašim radom – eventualno na svom radnom prostoru ostavite nešto motivaciono, ili neku fotografiju drage osobe da učinite prostor prijatnijim,
 • obrišite prašinu sa stola,
 • poslžite sve tako da bude na dohvat ruke – ukoliko pišete desnom rukom stavite stikere ili planer sa te strene za brz pristup,
 • ukoliko radite za računarom pripremite sve potrebne gedžete – punjači, čitači kartica, USB fleš memorije,
 • pobacajte te hemijske i markere koji ne rade zaboga!

Gedžeti bez kojih ne mogu

Vreme za učenje © According to Kristina
Vreme za učenje

Kada ste izvršili sve potrebne pripreme, možete da sednete da radite. Ukoliko ipak mislite da vam treba neka doza kreativnosti, probajte da radite uz muziku, ili nabavite papeteriju i markere privlačnih boja. Više o tome pisala sam u tekstu “Učenje/rad uz muziku – da ili ne?

Savet +

Želela sam poseban deo ovog teksta posvetim jednoj zanimljivoj tehnici za bolju koncentraciju. Naime, dok radite, na pamet vam padaju svakakve stvari: od ideja šta da obučete sutra, preko nekih sitnih obaveza, do recepta za tortu za predstojeće slavlje. Kako ne biste prekidali vaš rad i realizovali odmah te sitne obaveze i ideje, vi ih zapišite odmah na papir i nastavite da radite. Meni je ovo dosta pomoglo da se bolje koncentrišem na rad ili učenje. Zato ja uvek držim neki notes ili posebnu svesku za ove stvari, nezavisno od planera koji trenutno koristim.

Kako sam krenula sa spremanjem teškog ispita, potreban mi je jak fokus. U poslednje vreme kraj sebe držim ovu svesku veoma simpatičnog dizajna, sa korisnim obeleživačem strana koji služi kao TO DO lista. Radi se o svesci koju proizvode Print4Party. Ovaj dizajn mi se svideo jer na koricama ima i kaktuse, prema kojima gajim veliku ljubav.

Organizujte se na brzinu © According to Kristina
Organizujte se na brzinu

Kao što sam rekla i ranije na blogu, veoma mi je važan povez i kvalitet papira. Spiralni povez mi je omiljeni. Ove sveske su posebne po tome što je moguće da ih personalizujete svojim imenom, ili nekim pojmom koji vam se dopada. Reč je o svesci formata A5, sa 90 lista, koja je ojačana zaštitnom plastificiranom koricom. Ono što mi se posebno svidelo je TO DO plastificirani obeleživač, koji sam već spomenula. Ovo nisam videla ni kod jednog  domaćeg  proizvođača papeterije, i stvarno me je zainteresovalo. Sve o mojoj svesci možete saznati OVDE.

Napomena: svesku su mi ljubazno poslali iz Print4Party da je isprobam, što nije uticalo na moje mišljenje. Ovaj tekst nije plaćen.

Nadam se da mi vam se svideo moj mali tekst gde sam se trudila da vas motivišem da sredite život, tako što ćete srediti radni prostor. Ukoliko imate nekih pitanja, saveta ili razmišljanja na ovu temu, pišite mi u komentar. Uvek rado čitam.

Sviđa vam se ovaj tekst? Podelite ga sa drugima na vašim društvenim mrežama, to će mi mnogo značiti, ili pošaljite ovaj tekst nekome kome mislite da će biti koristan. Hvala na čitanju.

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

4 Comments

 1. 22/10/2017 / 20:45

  Super si ti ovo sažela, a i predlozi su ti odlični!

  • 22/10/2017 / 21:03

   Hvala! Trudim se da prenesem svoja iskustva i motivišem i druge. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: