Kako da se manje nervirate

Kako da se manje nervirate

Kada se iznervirate, bili sa razlogom ili bez, najmanje što želite da čujete je “ne nerviraj se”. Iako deluje čudno, nekada je dobro raspoloženja i prevazilaženje problema samo stvar čaše odluke. Manje nerviranja može vaš život da učini bogatijim, ali i mirnijim. Želite da znate više o tome? Čitajte dalje.

Koliko očekujte od drugih?

Kad je reč o drugim ljudima, mi nekada možemo da utičemo na njihove radnje, a nekada ne. Bar kada pričamo o osobama čija dela se nas konkretno tiču. U međuljudskim odnosima, privatnim i poslovnim, opšte pravilo je da kada su u situaciju uključene 2 osobe, obe se pitaju i obe imaju neka svoja očekivanja. Međutim, od svakog pravila postoji izuzetak, a poznato je da su “jedno želje, a drugo mogućnosti”, pa tako dođe do konflikta kada neke druge osobe ne postupaju onako kako ste vi zamislili da bi trebalo.

Jednom sam dobila dobar savet da drugi nisu dužni da ispunjavaju moja očekivanja. To me je bas uzdrmalo jer sam znala da je istina. U većini slučajeva mi smo subjektivni u procenjivanju situacije, i čini nam se da vidimo znake za nešto čega realno nema. Na osnovu toga mi formiramo očekivanja. Kada ona ne budu ispunjena mi se nerviramo, tužni smo, osećamo nepravdu. Istina je sasvim jednostavna: ne možete toliko da utičete na druge, niste vi krivi, niko nije rođen da bi vama udovoljavao i vreme je da nastavite svoj život.

Ključ uspeha za manje nerviranja: lični razvoj

Ovde dolazimo do dela koji se nastavlja na prvi. Postavite sebi pitanje: Koliko očekujem od sebe?

Kada očekujete previše, ili očekujte realno ali to ostvarite, postanete frustrirani, nervirate se. Koliko puta ste se samo nervirali zbog nečega što nije zavisilo od vas, ali ste na to gledali kao lični neuspeh? Nekada zaista niste vi krivi. Želim da shvatite da neostvareni ciljevi nisu kraj sveta.

Uredan radni prostor = sređen život © According to Kristina
Planirajte, ali ne preterujte. Nije kraj sveta ako baš sve ne uradite

To ne znači da treba da odustanete! Ukoliko ste danas prekršili dijetu ne znači da je sve gotovo, počnite odmah opet! Mislite da ste se ulenjili i niste dovoljno radili/učili ovih dana? Ne odustajte, krenite od danas. Krenite sada.

Ljudi su prečesto robovi inercije, ali morate znati da svako biće ima svoju silu kojom može da se suprotstaviti ustaljenim kretanjima.

Tu na scenu stupa lični razvoj. Steknite u sebe poverenje, sigurnost, ojačajte volju i pripremite se za uspeh. Sa razvojem ličnost doći će i novi pogled na život, na dešavanja u njemu. Manje ćete sebe kriviti, a više stupati u akciju da svoje stanje promenite, ukoliko vam se ono ne sviđa.

Putovanja su uvek dobra ideja

Pobegnite od svega na kratko. Ne od obaveza i problema, mislićete vi na njih i kada otputujete. Pobegnite od ustajalih emocija. Kada promenite sredinu vi promenite i perspektivu gledanja na neki problem, a to posredno znači i manje nerviranja. Na ovu temu pisala sam i u tekstu “Zašto su putovanja važna“.

Odmorite mozak putujući © According to Kristina
Odmorite mozak putujući

Samim tim što se udaljiti, možete objektivnije i trezveniju da razmotrite situaciju. Umesto što se samo nervirate, bićete biti u prilici da malo odmorite, vidite nešto novo i napunite baterije za suočavanje sa onim što vas čeka.

Ukoliko volite putovanja, pročitajte neke moje putopise:

Donesite odluku

Sećate se da sam na početku rekla da je nerviranje donekle i stvar izbora? Sada ću vam reći zašto to mislim. Često sami sebe “osudimo” na proživljavanje nekih situacija, ili na komuniciranje sa nekim ljudima koji nam donose samo loše vibracije. Uvek možete: da odete, da prekinete, da donesete odluku da se nećete vraćati.

Donesite odluku da se nećete nervirati, i svaki put kada uhvatite sebe da dramite oko nečega, ili da ste u stresnoj situaciji, podsetite se svoje odluke i SVESNO se udaljite od izvora neugodnosti.

Svi ovi “borci” protiv nerviranja ovde navedeni su u skladu jedni sa drugima. Kada se koriste zajedno čine da vaš život pročisttite od stesa, što će učiniti da živnete i svakako prestanete da se nervirate. Probajte i javite mi rezultate.

Želela bih da znam: Oko čega se vi najviše nervirate? Kako se protiv toga borite? Možete mi pisati u komentaru, da svi naučimo nešto iz toga.

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

2 Comments

  1. raja
    05/04/2021 / 14:00

    Jednostavno, tačno i lepo . Hvala Kristina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: