Koliko treba da se trudite

Koliko treba da se trudite

Bilo je pomalo teško napisati ovaj tekst, ne zato što ne umem da vam kažem koliko treba da se trudite, već zbog toga što bi zbog ovog teksta mogli strašno da pogrešite. Ipak, mislim da moje skromno životno iskustvo može da vam pomogne da u svom životu prepoznate neke znake upozorenja, ali i skrivene vrednosti. 

Kao što postoji toliko različitih ljudi, tako postoji i gomila odgovora na pitanje iz naslova. Da biste odredili tačan smer u kojem treba da krenete, valjalo bi da poslušate sebe, poslušate i neki tuđi savet, ali i da izađete iz svoje komfor zone u međuljudskim odnosima. Ali prvo da vidimo koliko treba da se uopšte trudite.

… U porodici

Znate kako kažu: porodicu nismo mogli da biramo. Ukoliko imate to na umu u vašim porodičnim odnosima, možda ćete se manje nervirati oko sve što oni sa sobom nose. Međutim, čak iako vam je porodica data, to ne znači da bi trebalo da članovima takve zajednice dozvolite sve što im padne na pamet.

U zavisnosti od toga kakvi su odnosi u vašoj užoj i široj porodici, uglavnom ćete činiti neke napore da održite neke pristojne odnose, ili čak da ih razvijete. Možda ne sve vreme, ali verovatno ste u nekom momentu imali volju da negujete tu porodičnu vezu, pa makar bili ne znam koliko introvertni i samostalni.

Znajući da ste često upućeni na njih, članovi porodice mogu da krenu da zloupotrebljavaju vaš trud i volju. Koliko onda upšte treba da se trudite?

Iako su porodični odnosi veoma specifični, ono što bi trebalo sebe da zapitate u nekim izazovnim vremenima i situacijama je: Da li bih ovo oprostio/la najboljem prijatelju? Naravno da nije isto, ali tako ćete se bar malo udaljiti od čitave situacije, što će vam pomoći da budete bar malo objektivni.

Ukoliko u vašem trudu u porodinčnim odnosima ne nalazite dobar odziv, možda je vreme da preispitate koliko energije bi trebalo da ulažete u to. Naravno, sve zavisi od toga koliko je blizak određeni član porodice, ali važno je da ostanete verni svojim načelima, ukoliko se od vas traži nešto potpuno daleko od vaših mogućnosti ili standarda.

… U emotivnoj vezi

Što je veza ozbiljnija to je teže biti objektivan. Ukoliko ste u vezi ili braku duže, dešava se da se nekako učaurite, stopite, uđete u neku komfor zonu. U takvom opštem raspoloženju može se dogoditi da pređete preko nečega preko čega inače ne biste. Da li je to znači da ste u bliskom odnosu i posvećeni, ili da ste pomalo digli ruke od svog ličnog identiteta i integriteta?

Koliko treba da se trudite u vezi
Koliko treba da se trudite u vezi?

Naravno da je sve drugačije u vezi u odnosu na brak kasnije (ne znam iz prve ruke i ne mogu da komentarišem), ali kao dete srećno razvedenih roditelja mogu da kažem da je vrlo važno da znate kada više ne treba da se trudite. 

Emotivne veze su divna zajednica, zato mi je pomalo krivo što ih ponekad mešaju sa desktruktivnim, patološkim odnosima između 2 osobe. Što bi rekla Samanta iz serije Seks i grad: Ako plačete više nego što se smejete, to nije ljubav. A ja dodajem: to znači da više ne treba da se trudite.

… U prijateljstvu

Da mi je neko dao evro kada god me je izneverila osoba koju sam ja smatrala prijateljem, do sada bih bila bogata. To se uglavnom dešavalo dok sam bila mlađa i nisam dovoljno poznavala ljudsku prirodu, ali i ovih dana umem neprijatno da se iznenadim nečijim postupcima.

Očekivano je da u prijateljstvu, kao i u svim drugim odnosima, uložite deo svoje energije, interesovanja, vremena i dobre volje radi očuvanja i održavanja kontakta, ali koliko je u redu da se trudite?

Normalno je da postoje periodi kada jedna osoba više vuče, više potencira na prijateljstvu i proaktivnija je. Međutim, šta ako ste to stalno vi? Šta ako ste vi uvek puni razumevanja, raspoloženi za druženje i dostpni da budete glavni savetodavac i rame za plakanje, a druga osoba nikada nije? Naravno da je poenta prijateljstva da ne tražite ništa zauzvrat i da volite da dajete, ali gde je granica? I laste na kraju odu gde je toplije, koliko god su trpele hladne dane.

Evo ja ću vam reći: u redu je da se trudite dok ne osetite da ste sami čak i kada ste u društvu vašeg prijatelja.

… U poslovnom okruženju

Rad sa ljudima je krajnje specifičan. Zamislite vaše neodlučnosti, brige, sumnje, radosti i PMS-ove, multiplikovane nekoliko puta na jednom mestu. E takav je rad sa ljudima ili među ljudima.

Bez obzira na to u kolikoj organizaciji radite, kao i koliki je tim u okviru kojeg funkcionišete, potrebno je da se naoružate strpljenjem i tolerancijom. Trebaće vam. Čak i da se odlično slažete sa kolegama, kada provodite ceo dan sa nekim neminovno je da će doći bar do nekog sukoba. Tada možete doći u iskušenje da jednostavno dignete ruke i da se više ne trudite. 

Iz nekog mog iskustva, ništa dobro ne može da proistekne iz zahlađenja odnosa sa nekim kolegom ili još gore – sa direktorom. Potrudite se da držite profesionalnu distancu (a i socijalnu, ukoliko čitate ovo u doba korona virusa), ali  da budete maksimalno korektni pri ophođenju. Nevažno da li direktno sarađujete ili ne, može postati jako neprijatno i vama i vašim saradnicima ukoliko je siutacija pomalo zategnuta. Mislim da bi tu uvek trebalo da se potrudite.

Toliko truda od mene za ovaj put. Pomalo čudna tema, zar ne? Ako ovaj tekst ima bilo kakvu misiju, to je da vas podstakne da preispitate vaše odnose. Život je previše kratak da svoje dobro raspoloženje, volju i motivaciju krnjite radi nekih važnih, ali ne neophodnih ljudi. Sa druge strane, ne postoji univerzalan odgovor za sve situacije. Da li oko nekoga treba da se trudite ili ne zavisi od toga koji je odnos u pitanju, kakvi ste vi i kakva je ta osoba, kao i oko čega je došlo do konflikta.

Šta vi mislite: koliko je u redu da se trudite na ovim životinim aspektima? Šta se vama pokazalo delotvornim tokom života? Pišite mi u komentaru!

Nastavite sa čitanjem! Evo još nekoliko tekstova na sličnu temu, koji bi vam se mogli svideti:

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: