Učenje online – efekti i isplativost

Učenje online - efekti i isplativost

Ako nešto volim kod interneta to je postojanje beskonačno mnogo načina da nešto naučite. Na web-u ima more opcija za besplatnu i plaćenu edukaciju, i ja sam već pisala na tu temu. Ono na šta želim sada da stavim akcenat je sam koncept na kojem se zasniva učenje online: da li se nešto stvarno može naučiti i da li vredi dati novac za to.

Prednosti online učenja

Ima raznih vrsta učenja preko interneta, ali ovoga puta neću se baviti blogovima i e-knjigama, već kursevima i webinarima.

Učenje online, i uopšte predavanja/kurseve preko kojih nešto učite preko interneta bih podelila u 2 kategorije:

 1. Uživo (Live) – video sa uputstvima, pokazivanje kako nešto da radite (tutorijal) i drugi materijal koji vam je dostupan samo u određeno vreme, a nakon toga mu nemate pristup ili vam se eventualno video šalje na imejl. Prednost ovog tipa učenja online je što možete da se uključite u razgovor i dobijete odgovor od predavača već za vreme trajanja edukacije.
 2. Na zahtev (On demand)- kao što i samo ime kaže, na vas zahtev dobijate pristup učilima. Upravo u ovome leži najvažnija prednost: možete da učite koliko dugo i kada god vama odgovara, i to je najfleksibilniji način učenja koji i ja najčešće biram.

Čitavu priču o online učenju možete pročitati u mom tekstu Besplatna online edukacija – korisni sajtovi.

Prednost online učenja je što niste ograničeni na 1 uređaj
Prednost online učenja je što niste ograničeni na 1 uređaj

Nedostaci online učenja i moguće prepreke

Da pređem odmah na stvar: najveći problem kod online učenja, naročito kod onog “na zahtev“, je što ne možete sebe da naterate da prionete na kurs. Uvek ima nešto da se radi, pa taj kurs neće pobeći i tako dalje.

Najkompleksiniji kurs koji sam ja imala online je bio kurs internet marketinga, za koji sam svojevremeno dobila stipendiju od  Ministarstva omladine i sporta, u okviru programa “Moj prvi biznis“. Ovaj kurs se sastojao iz 4 modula sa teorijskim delom i zadacima, kao i iz završnog zadatka. Imala sam rok do kada moram da završim kurs i uspela sam to da uradim, doduše za duplo manje vremena nego što sam imala određeno. Imala sam problem lenjosti i teško sam započinjala učenje, ali sam ipak to finalizovala. Sve se može kad se hoće!

Kako učenje online učiniti efikasnijim

Da biste efektno učili online  je fokus na učenje, i određivanje prioriteta. Kako to postići? Gde pronaći volju?  Teško je kada sve zavisi od vas, zar ne? Ovde ću sa vama podeliti neke tekstove za koje mislim da bi vam bili korisni:

Učenje online obuhvata i deo sa tradicionalnim metodama učenja
Učenje online obuhvata i deo sa tradicionalnim metodama učenja

Cene i isplativost online edukacije

Čini mi se da je na Balkanu zastupljen stav “Šta je besplatno to je i bezvredno”. Kako je internet mnogima dao šansu da svoje znanje podele sa ostalima, cene ovih kurseva i edukacija su postale sve prihvatljivije, što mene zapravo oduševljava. I dalje postoje kvalitetni jeftini, pa čak i besplatni kursevi, ali mi se čini da je za neke ozbiljnije ipak potrebno izdvojiti neki novac.

Imala sam priliku da isprobam kurseve sa popularne platforme Udemy, koji su bili veoma povoljni jer su kupljeni za vreme rasprodaje za “Crni petak“. Jednim kursom sam bila delimično zadovoljna, a drugi mi je baš pomogao (mada ga još nisam završila). U ovom mom konkretnom slučaju, kursevi su se zaista isplatili jer za 10-ak dolara nisam mogla dobiti bolju edukaciju.

Može se reći da je Udemy pravi primer dobrog odnosa cena-kvalitet i zato sam nastavila da se edukujem putem ove platforme. Neke kurseve sam kupila na sniženju, a neke po regularnoj ceni i u proseku sam zadovoljna.  Često kurseve pratim i preko aplikacije na svom telefonu, ukoliko je tema takva da ne zahteva vođenje beleški. Još jedna poznata platforma za učenje online je i Skillshare.

Ukoliko ste student, učenik ili u stisci sa novcem i cene online kurseva su vam problem, moj vam je savet da sačekate velika sniženja (Black Friday, Cyber Monday), da potražite neke YouTube-re koji nude popust na kupljene kurseve ukoliko koristite njihov kod, ali i da obavezno kupite kurseve koji vremenski ne ističu – tako vam novac neće propasti.

Kada je reč o skupljim kursevima, ili da se bolje izrazim – programima, čično ne bih dala toliki novac za online edukaciju. Ne zato što mislim da ne bih dobila kvalitetno znanje, već zato što različito percipiram dodatnu edukaciju i čitavu školu ili program od nekoliko modula. To se sigurno razlikuje od osobe do osobe, ali ja ne bih dala nekoliko stotina evra/dolara za to.

Ukoliko vas intresuje koje još platforme ovog tipa postoje, pročitajte tekst 10 Platforms You Can Use To  Host Your Online Courses . Ovaj tekst skreće pažnju i na još jednu stvar – sve ove platforme služe za online učenje, ali preko njih i vi možete učiti nekoga! Da li je to prilika za zaradu? Mislite o tome. 🙂

Kakva su vaša iskustva sa učenjem online? Da li se isplati ili ne i koju platformu preporučujete? Pišite miu u komentaru!

Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama, ili pošaljite nekome kome mislite da će biti koristan. Ne želite da propustite nijedan tekst sa bloga? Prijavite se na moj Newsletter i slaću vam tekstove sa bloga jednom mesečno. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

5 Comments

 1. 15/05/2018 / 13:07

  Ha, ja baš danas kupila jedan na Udemyju, isto bio na nekom ekstra popustu. Vidjet ću hoću li biti zadovoljna. ? S obzirom da o toj temi ne znam puno (int. marketing) vjerojatno ću nešto naučiti. ?

  • 20/05/2018 / 12:56

   Sjajno! O marketingu ima i raznih besplatnih izvora informacija, ali su plaćeni dobri za malo ozbiljniju priču. Koja oblast marketinga je u pitanju? 🙂

 2. 17/05/2018 / 00:06

  Jedna od pozitivni stvari koje nam je internet doneo. Ja uglavnom učim sa Youtube tutorijala. Uglavnom je to primena i rad sa određenim programima a kako volim fotografiju, gledam stare dokumentarce ali i ove novije.

  • 20/05/2018 / 13:15

   YouTube tutorijali su super, ja uvek prvo tamo tražim, i kada mi nešto na brzinu treba uvek tamo nađem rešenje. Ali nekada se u okviru kursa plaćenog može naći više materijala o nekoj temi, naročito zbog dužine. Na primer, postoji kurs o radu u Photohop-u od nekoliko stotina sati. To bi se moralo dosta iseckati za YouTube.
   U svakom slučaj treba krenuti od gomile besplatnih izvora koji su nam dostupni.

 3. 02/12/2019 / 14:29

  Ja koristim FutureLearn i vrlo sam zadovoljna. Ovaj tekst i tekstovi na koje si uputila ponukali su me da isprobam još neke platforme. Hvala!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: