Dekorativno VS funkcionalno planiranje

Dekorativno VS funkcionalno planiranje © According to Kristina

Proteklih nekoliko godina prilično vremena sam posvetila gledanju raznih snimaka i čitanju raznih blogova na razne teme u okviru planer zajednice. Nagledala sam se svakakvih prelepih, šarenih, dekorisanih, debelih planera u kožnim omotima, ali i jednostavnih sveščica koje u sebi sadrže samo TO-DO liste. To me je podstaklo na razmišljanje šta je ustvari bolje: Dekorativno ili funkcionalno planiranje? Evo kakvo je moje razmišljanje i šta ja najčešće primenjujem

Šta je dekorativno planiranje?

Dekorativno planiranje (decorative, preete planning) predstavlja način planiranja u kojem se pri zapisivanju obaveza i upravljanja vremenom koriste eksterni dekorativni dodaci kao što su:

 • markeri i bojice,
 • lepljivci, stikeri u raznim oblicima i sa raznim likovima,
 • dekorativne spajalice i obeleživači,

Dekorativno planiranje takođe odlikuje redovna upotreba crteža, slika vodenim ili drugim bojicama, kaligrafskih ispisa i drugih dekorativnih tehnika. Ovakvi planeri neretko izgledaju kao prava, mala umetnička dela i čuda estetike.

Dekorativni način planiranja karakteristični su za kreativne osobe, vizuelno orijentisane, sa izuzetnim smislom za estetiku, ili jednostavno – za one koji uživaju u malo šarenila!

Šta je funkcionalno planiranje?

Funkcionalno planiranje odnosi se na vrstu upravljanja vremenom i planiranja gde je fokus više na produktivnosti, a manje na estetici. Često ga odlikuje minimalizam, jednostavne linije, monohromatski kolorit i upotreba jednostavnih olovaka ili hemijskih olovaka.

Često se kod funkcionalnog planiranja koriste već datumirani planeri, kako bi se uštedela energija i vreme na obeležavanje, a odmah prešlo na planiranje i izvržavanje obaveza. Glavna svrha je upravljanje vremenom, bez mnogo obzira na izgled.

Koji stil planiranja ja koristim?

Verujem da sam to i spomenula u nekom svom ranijem tekstu o planiranju, ali mogu ponoviti i ovde. Moja istorija planiranja započela je od jednostavnih lista obaveza na lepljivcima (sticky notes) i u notesima, sa datumom umesto naslova. Tako sam funkcionisala godinama – tokom gimnazije i prvih nekoliko godina fakulteta. 

Kasnije sam se “preselila” u rokovnike ili deblje sveske, koje su bile malo izdržljivije i bolje čuvale informacije o mojim obavezama koje su se povećavale. Te iste sveske koristila sam i za beleške na raznim konferencijama, za evidenciju troškova, ali i kao skladište za mnoge važne podatke.

Isprobala sam razne tehnike planiranja i više vrsta planera: bulet planer, planer za putovanja i vertikalni planer, a podelila sam i svoju rutinu planiranja sa vama. Promena planera mi je prijala svaki put i to mi je pomoglo da bolje upoznam svoj način planiranja. Maksimiziranje produktivnosti mi je bio cilj, a znala sam da planer može biti moj najbolji saveznik u toj borbi.

Ono što sam uočila je da ja lično ne trpim previše dekora, pretrpan prostor i “odstupanje od teme”. Razdvojila sam planer i dnevnik, planer koristim za bolju organizaciju i toga se držim. Bavim se takvim poslom i živim takvim životom da nemam ni vremena ni potrebe da preterano dekorišem planer, niti na to obaćam pažnju.

Naravno, uvek volim da vidim iscrtan planer sa stikerima i dodacima, ali ne kod sebe. Meni je ipak najvažnija funkcionalnost, kako bi se moj planer uklopio u moju dinamiku.

Međutim, to ne znači da nimalo ne obraćam pažnju na estetiku, pa tako umem da koristim poneki marker, lepljivce u bojama, a gledam da mi sam planer bude na oko lep. Neki motivacioni citat na koricama je uvek dobrodošao. Takođe mi je veoma važno da papir, ali i korice budu kvalitetni i izdržljivi, jer nije isključeno da ću taj planer ponekad nositi sa sobom.

Šta je za mene planiranje?

Planiranje za mene je oslobanja od stresa izazvanog gomilanjem obaveza. Tokom vremena uočila sam da mi crtanje po planeru i lepljenje slatkih stikera ne pomaže da izvršim svoje obaveze na vreme. 

Podržavam svaki oblik kreativnosti, ali sam videla primere koji su TOLIKO preterani da ne mogu ni da opišem: polja izlepljena stikerima tako da fizički ne postoji mesto za zapisivanje obaveza, gomilanje planera i koriščenje po jednog rokovnika za svaki aspekt života (deca, novac, posao, privatan život, planer za planiranje), kupovina skupih planera koji će više služiti kao statusni simbol. Sav taj trud a ljudi ne rade najefikasnije što mogu. 

Koji je bolji način planiranja/upotrebe planera?

Ne postoji pravi odgovor na ovo pitanje. Individualno je i razlikuje se od osobe do osobe. Nekome dekorativno planiranje obavlja posao, dok je neko tipičan primer funkcionalnog planera, kao ja.

Ako vam gomila stikera i ukrasa zaista pomažu u planiranju, ja sam apsolutno ZA, samo savetujem da se ne odaljite od osnovne funkcije planera, a to je – planiranje.

Još korisnih tekstova o organizaciji vremena:

Koji način planiranja vi primenjujete? Da li mislite da dekorativni i funkcionalni stil planiranja ne treba mešati? Pišite mi u komentaru!

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

2 Comments

 1. Danica
  09/01/2020 / 19:12

  Citam te redovno i ono sto primeti svako ko udje na tvoj blog je BESPREKORNOST ! Mislim da si ti neko ko je izmislio onu – Red,rad i disciplina! Svaka cast,ovo ti stvarno ide,a naravno vidi se da se neprekidno usavsavas…Ja sam neko ko ce u skorije vreme pokrenuti blog,razlicite tematike od tvog,ali mozda bude i dodirnih tacaka…Vec dugo citam, razne blogove,sakupljam informacije…Inace,jedna od kategorija na blogu ce se zvati VISE OD BLOGA, u kojoj cu predstavljati blogove koje pratim i zasto mislim da su vise od bloga…Tako da racunas da ce i tvoj biti jedan od njih ! Sve najbolje ti zelim u 2020 – oj ! Pozdrav 💖🤗💋

  • 18/01/2020 / 19:30

   Draga Danice, hvala najlepše! Ovaj komentar je definitivno ulepšao moj dan. Trudim se da što bolje predstavim teme o kojim razmišljam, a koje mislim da će biti zanimljive i korisne i drugima. Drago mi je da neko ceni trud koji ulažem i da prepoznaje blog According to kristina kao nešto kvalitetno.

   Želim ti mnogo sreće u pokretanju bloga i bila bi velika čast da se moj blog nađe na njemu. Veliki pozdrav!

   Kristina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: