Stvari koje treba više da cenimo u životu

Stvari koje treba više da cenimo u životu

Neko će možda misliti da je ovaj tekst pun otrcanih fraza i da ništa pametno u njemu nema, ali za takve on nije ni pisan. Gledajući svakoga dana svoje prijatelje i članove porodice kako se previše vremena provode razmišljajući i suštinski ne tako važnim stvarima, rešila sam da napravim pregled šta je ono što zaista treba da cenimo. 

Zdravlje je naše najveće bogatstvo

Najveća fraza od svih, a ipak toliko tačna. Ovo je definitivno prva stvar koju treba da imate na umu, ali i da je cenite ako je imate. Pod zdravljem podrazumevam i psihičko i fizičko: podjednako su značajni iako se u našim krajevima pojam psihičkog zdravlja izgleda ne shvata dovoljno ozbiljno.

Zdravstvena kultura u našim krajevima gotovo da i ne postoji
Zdravstvena kultura u našim krajevima gotovo da i ne postoji

Kažu da shvatiš šta si imao tek kada to izgubiš. Ne dozvolite da se to i vama dogodi. Neću da vam kažem da uradite sve što je u vašoj moći da unapredite svoje zdravlje, ili da ga zadržite dobrim. Naš narod nema nikakvu zdravstvenu kulturu: kod doktora se ide samo kada zaboli, a preventiva ne postoji kao koncept.

Bolestan čovek je ograničen i uskraćen na toliko polja, da to ne vredi ni nabrajati. Želim da cenite svaki dan koji vam je dat, i da ga ne traćite: dajte sve od sebe da uživate u svom zdravlju i da ga zadržite.

[ctt template=”7″ link=”btcWJ” via=”yes” nofollow=”yes”]Naš narod nema nikakvu zdravstvenu kulturu: kod doktora se ide samo kada zaboli, a preventiva ne postoji kao koncept. [/ctt]

Pokažite zube, nećete se pokajati

Svoje ja

Da biste cenili bilo šta u životu, morate prvo ceniti sebe. Ukoliko sebe posmatrate kao tvrđavu, to što ćete ceniti svoju ličnost, svoj integritet i svoje potrebe biće temelj vaše građevine. Pre svega želim da pročitate tekst Reč-dve o ličnom integritetu, u kome detaljno obrađujem temu integriteta kao dela ličnosti.

Ne treba da budete narcis i da vas kao takvog pamte. Treba da radite ono što je vama prijatno i što se ne kosi sa vašim principima i željama. Naučite da kažete ne. Možda će zbog toga drugi na vas biti kivni, ali na dugi rok činite sebi uslugu.

Ne treba da budete narcis! (Dobro, može malo)
Ne treba da budete narcis! (Dobro, može malo)

Pokušajte u većini slučajeva da postavite svoje potrebe ispred potreba drugih. Na kraju krajeva – vi ste taj koji mora da živi sa sobom do kraja života.

[ctt template=”7″ link=”APkt_” via=”yes” nofollow=”yes”]Naučite da kažete ne. Možda će zbog toga drugi na vas biti kivni, ali na dugi rok činite sebi uslugu. [/ctt]

Značaj ličnog brenda

 

Ono što je važno u životu

Koliko ljudi – toliko ćudi. Koliko života – toliko prioriteta. Nisu nam svima isti prioriteti, i to je potpuno u redu. Nekome je to karijera i novac, nekome ljubav, nekome porodica, nekome provod, nekome ništa od ovoga. Svet je šaren i u tome nema ništa loše. Loše je kada nemate prioritet i rasplinete se na sve strane bez ikakvog fokusa.

Ono što je zaista važno u životu
Ono što je zaista važno u životu – mir i društvo

Mnogi prekasno shvate prave životne vrednosti. Tome doprinosi i iščašen sistem vrednosti koji se kod nas formira pod uticajem medija, obrazovnog sistema i društva. Treba slušati sve, ali misliti svojom glavom: šta je ono što vas zaista čini srećnim?

Ukoliko ste odlučili da svoje vreme trošite na ono što je zaista važno, pročitajte i moj tekst “Kako da se manje nervirate” , koji zajedno sa ovim tekstom čini celinu. Svrha čitavog ovog teksta o važnim stvarima je da spoznate šta je ono na šta zaista vredi da se trošite.

Još zanimljivih tekstova:

Da li se vi osećate nekada kao da ne obraćate dovoljno pažnje na ono što je važno, a da trošite dane na ono što nije suština vašeg života? Pišite mi u komentaru šta mislite kada je reč o ovoj temi.

Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama, ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Ne zaboravite da se prijavite na moj mesečni Newsletter, gde vam šaljem pregled svih tekstova objavljeih tokom jednog meseca, kako ne biste neki propustili. Hvala na čitanju.

[ctt template=”7″ link=”KM7RS” via=”yes” nofollow=”yes”]Treba slušati sve, ali misliti svojom glavom: šta je ono što vas zaista čini srećnim?[/ctt]

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

2 Comments

 1. Milena
  24/02/2018 / 08:28

  Na ovaj blog sam naisla sasvim slucajno, i moram reci da uzivam u svakom tekstu. Koncizno, iskreno, pametno i vizuelno vrlo primamljivo. Sve pohvale za tekstove i blog od srca 🙂
  Vrlo bitno, cenite svoje slobodno vreme koje provodite sami, nadjite vremena samo za sebe a onda ukljucite neku dobru mjuzu i prodjuskajte kroz sopstvenu sobu i u pola noci, uzivajte sami sa sobom kao sto biste da ste na nekom mestu okruzeni ljudima!

  • 25/02/2018 / 10:49

   Draga Milena, hvala na divnim komplimentima, drago mi je da Vam se sviđa blog. 🙂 Ovo za đuskanje se slažemo apsolutno, i sama to nekad primenjujem. Veoma je važno naći vreme za sebe . 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: