Najvažniji medij je čovek – Konferencija DIGITAL 2018

Najvažniji medij je čovek © According to Kristina

Početkom septembra prisustvovala sam konferenciji Digital 2018, koja se održava već nekoliko godina. 2 cela dana u hotelu Metropol Palace, ispunjena brojnim panel-diskusijama, predavanjima i networking prilikama, bila su dovoljna da pokupim sve moguće i nemoguće trendove u digitalnim medijima i marketingu. Zanima vas šta sam čula? Evo kratkog pregleda.

Trendovi u TV industriji

Budući da se bavim digitalnim marketingom u sklopu jedne video (TV) produkcije, bilo mi je veoma važno da čujem šta to ima novo na televiziji (osim novih rijalitija koji evo kreću ovih dana).

Tema koja je prožimala gotovo sve panele na temu televizije je VOD (Video On Demand) i OTT (Over The Top) koncept televizije. VOD se odnosi na plaćene i neplaćene platforme na kojima se video sadržaj može gledati na zahtev (on demand) – u vremenu kada vama odgovara i to emisije/serije/filmovi koje vi odaberete. Primeri ovakvih servisa su Netflix i YouTube. OTT platforme su pre svega striming (streaming) platforme koje direktno prenose neki program.

Ovakvi televizijski servisi dobijaju na popularnosti pre svega zbog promena preferencija potrošača i razvoja tehnologije. Korisnici više ne žele da gledaju šta im se servira i redom kojim se prikazuje, već žele da sami odaberu program koji će gledati, u zavisnosti od njihovih interesovanja. Takođe, on više nemaju vremena da sede ispred televizora i čekaju omiljenu emisiju, nego žele da se ona snimi i da ih čeka kada oni to požele. Tako se i javila tražnja za prilagođenim uslugama.

Strani i domaći gosti na DIGITAL 2018 konferenciji  © According to Kristina
Strani i domaći gosti na DIGITAL 2018 konferenciji 

Već je odavno poznato da uz upotrebu televizije postoji i korišćenje tzv. Drugog ekrana – uglavnom se misli na mobilni telefon ili tablet, ne kojem pratimo ostala dešavanja (najčešće na društvenim mrežama) dok gledamo TV. Zato se radi na razvoju aplikacija za pametne uređaje koje će dopunjavati sadržaj sa TV-a, tako da više neće postojati podela na prvi i drugi ekran.

Generacija Z kao ciljna grupa

Kako svi moramo da živimo od nečega, tako svako od nas prodaje ili neki proizvod ili uslugu. Određivanje ciljne grupe je od suštinskog značaja, a ako ciljate Generaciju Z imaćete pune ruke posla.

Generacija Z, ili skraćeno GEN Z dolazi posle zloglasnih milenijalaca i smatra se da joj pripadaju svi rođeni nakon 2004. godine. Neke od osobina ove ciljne grupe, a koje su važne nama kao “prodavcima” i medijima, navela sam u svojoj LinkedIn objavi:

Najvažniji medij je čovek


U kraćem ali efektnom predavanju Branimira Brkljača, osnivača Mokrin House, rečeno je nešto što je na mene ostavilo najveći utisak na celoj konferenciji, a to je da kanali komunikacije sa krajnjim korisnikom više nisu grupisani kao nekada, i više nije nije fokus na njima. Ono što je sada važno je sadržaj. Promenilo se to što je sada svaki pojedinac dobio mogućnost da bude medij sam za sebe.

Sada postoji samo taj omnikanal, gde se sve stapa u jedan kanal komunikacije – samog korisnika, koji može da plasira neki svoj sadržaj. Kada pogledamo oko sebe – ne samo na društvenim mrežama već i offline – možemo se u to uveriti. Generacija koja je digital native od ranog uzrasta komunicira, plasira ono što voli ili ne voli kroz različite multimedijalne sadržaje, utiče na mišljenje i dela vršnjaka, aktivna je na mrežama i slično.

Da li će mediji zapravo priznatu ovu prevlast ličnosti nad tehnologijama?

Rast prodaje nakon skandala, amaterske političke kampanje i autorska prava na internetu

Budući da je konferencija obuhvatala veliki broj izlaganja i diskusija, ne mogu se dotaći svega u ovom izveštaju. Ostalo mi je još da se osvrnem na 3 momenta koja su na mene ostavila utisak.

Pokretač aplikacije CAR:GO je, odgovarajući na pitanje o skandalu u vezi sa štrajkom taksista, rekao da je njegova aplikacija zabeležila rast prodaje od čak nekoliko puta zbog dobijanja publiciteta. (Više o ovoj temi – Zabrana CAR:GO).

CAR:GO biznis model © According to Kristina
CAR:GO biznis model

U panelu posvećenom konsaltingu u politici u doba razvijenih tehnologija razgovaralo se o upotrebi društvenih mreža i internet marketinga generalno, i manipulaciji njima za vreme političkih kampanja. Većinom je vladalo mišljenje da političari ne koriste ovaj vid marketinga na pravi način i u njegovom punom potencijalu: koriste ga kao puku samopromociju umesto da ispromovišu svoje ideale ili prenesu suštinsku poruku koju predstavljau.

Još jedna zanimljiva tema bilo je autorsko pravo u medijima: ko je vlasnik kog sadržaja, manipulacija fotografa u vezi sa pravima na fotografiju, kao i problemi medija time izazvani. Bilo je reči i o Creative Commons – sistemu licenci za zaštitu od zloupotrebe autorskog sadržaja, oko čega se povela i žučna rasprava.

O Digital konferenciji

Konferencija DIGITAL se održava već niz godina (ove godine je bilo 5. put), u organizaciji Color Press Group, i predstavlja regionalnu konferenciju o trendovima u telekomunikacijama i medijima. Na mnogobrojnim panelima i predavanjima ugostila je mnoge eminentne stručnjake iz relevantnih oblasti, goste iz inostranstva i predstavnike diplomatije.

Ovim putem zahvaljujem se Color Press Group što su me ugostili na ovom događaju. Ovaj tekst nije sponzorisan.

Pročitajte izveštaje sa sličnih događaja:

Da li ste vi bili na ovoj konferenciji? Volite li da posećujete slične događaje? Napišite mi u komentaru!

Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Ne želite da propustite nijedan novi tekst? Prijavite se na moj Newsletter i slaću vam tekstove periodično na imejl. Hvala na čitanju!

Kristina Vuković
Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: