Putopis: Etno selo “Stanišići”

Putopis Etno selo “Stanišići”
 Ostala sam dužna još jedan putopis od pre par godina, i onda mi samo ostaje da se radujem novim putovanjima. Verujem da su mnogi išli bar na izlet na ovo mesto, a za one koje još nisu, evo mojih impresija, preporuka ili, pak, kritika.

O etno selu

U ovom putopisu nisam “daleko odmakla” od Beograda. Etno selo “Stanišići” nalazi se blizu Bijeljine, u Republici Srpskoj, BiH. Osnovano je 2003. godine na inicijativu Borisa Stanišića, koga je interesovao život predaka iz ranijih vremena. Kompleks je podeljen na 2 tematska dela: jedan prikazuje svetovni, a drugi duhovni život. Selo sadrži nekoliko restorana, 2 hotela, svečane i kongresne sale, krčme, vodenice, sportske terene. Sve  svemu: zaokružena je jedna celina u  sadržajima koje nudi. (Izvor: www.etno-selo.com)
Imale smo baš lepo vreme
Uprkos hladnom vremenu izgleda lepo


Ovde smo pristigle nakon par sati ugodne vožnje autobusom, u organizaciji turističke agencije LAVLI TRAVEL. Odmah sam pomislila kako je ovde vrlo lako stići, što i nije loše u cilju promene “životne sredine” i, kako ja volim da kažem, “restartovanja“.  Ovaj turistički angažman smo našle preko KUPOMANA, čini mi se da je koštalo 10ak EUR + putno osiguranje. Preporučujem Vam da, ako volite jeftine izlete i putovanja, motrite na ovaj sajt i njihove akcije. Svašta se može naći 🙂

Ako uvek, kod ovakvih izleta, imate dilemu šta da spakujete i ponesete sa sobom, rešila sam Vam i taj problem >> Bez čega ne krećem na putovanje?

4 devojke u Stanišićima i njihovi doživljaji

Ovo putovanje je nastalo iz potrebe nas 4 nekadašnje cimerke da stvorimo neke zajedničke uspomene. Nakon nekoliko godina života zajedno rešile smo i da zajedno otputujemo, bar na par sati. Kažu da je najbolji provod kad ste u dobrom društvu i to se, u našem slučaju, pokazalo tačno. Tako smo mi, nakon tračarenja i jedenja čipsa u autobusu, kao na ekskurziji, pristigle u ovaj specifičan kompleks.

Svratite na kafu u jedno od nekolko kafana
Kafa u “Krčmi Vasojevića”
Ovaj izlet “odigrao” sredinom marta 2013, tako da je postojala opasnost od prehlade, promrzlih ruku i kvarenja utiska. Srećom, poslužilo nas je vreme i bilo je odlično za šetnju. Obišle smo sve građevine i eksponate, upoznali se sa načiom života koji je nekad postojao, jele sendviče i gledale labudove. Bilo je mnogo smeha i, naravno, fotografisanja. Kupljeni su i neki suveniri.
Ovo mesto je puno lepih detanja i boja, nekako je sve lepo uklopljeno u prirodu. Zato mislim da je ovo idealno mesto za bilo kakve foto-sesije. Zamislite slike sa venčanja ovde! Divno! Ali ja sam ipak išla sa njih 3 umesto sa svatovima 😀
Stanica "Podlugovi"
Vidite na satu da je pravo vreme da posetite ovo etno selo 🙂
 
Topli Nes smo popile u “Krčmi Vasojevića“, koju iznutra krasi rustični enterijer, prirodni materijali i predmeti ručnog rada. Tamo smo sabrale utiske i zagrejale se. Osoblje je bilo baš ljubazno i tamo smo se baš opustile. Posle toga – nastavak šetnje!

Završna reč

Iskrena da budem, kao što sam uvek, i nisam nešto oduševljena. Vidim šta je bio cilj pri izgradnji ovog kompleksa i treba ceniti trud koji je neko uložio da napravi nešto specifično, ali sve izgleda pomalo veštački i kič. Možda sam takav utisak stekla jer sam išla dok je još bilo snega i ne toliko ljudi, ali nisam osetila nikakvu toplinu i dobrodošlicu (osim u krčmi). U svakom slučaju – ne žurim da se vratim tamo. Ipak, mislim da treba posetiti bar jednom, Vama se možda svidi više nego meni.

Ovo mesto je dobro ako hoćete malo da promenite okolinu, ili bukvalno odete negde na kafu, ali ne očekujte ništa specijalno.  Isto mislim da je ovo super mesto za mladenačko fotografisanje. Takođe, s obzirom na postojeće kapacitete, verujem da bi ovde bilo dobro organizovati team building, ili neki seminar.

Labudi u Etno selu
Labuda sa porodicama ima po celom kompleksu
Napomena: Ovaj tekst nije sponzorisan, put je plaćen mojim novcem, sva mišljenja izneta u tekstu su moja lična.
Jeste li Vi nekada bili u Stanišićima? Ako jeste, šta mislite o ovom mestu, a ako niste, da li planirate da idete?
Ukoliko vam je ovaj tekst bio interesantan, slobodno ga podelite na društvenim mrežama!
  

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: