Da li dovoljno pregovaramo?

Da li dovoljno pregovaramo

Ponekad se toliko trudimo da ugodimo drugima, ili zalažemo za nešto tako snažno da zaboravimo da zaštitimo sebe u tom procesu. Koliko je važno da štitimo svoje interese, saznala sam sa godinama – nekada na vreme, nekada prekasno, u zavisnosti od toga sa kim sa imala posla. Htela sam da sa vama podelim moje viđenje stvari i moje odgovore na pitanje da li pregovaramo i kada je pregovaranje važno. Više o tome čitajte u nastavku.

Pregovaranje u prijateljstvu

Ukoliko mislite da je prijateljstvo jedna jaka veza između 2 osobe, nekada jača čak i od ljubavne veze, u pravu ste. Ukoliko smatrate da tu nema mesta pregovaranju i da svi moraju da imaju iste zamisli i ukuse kako će se provoditi zajedničko vreme, varate se.

Kao i u bilo kom zdrelom odnosu 2 osobe, i u prijateljstvu je potrebno dosta kompromisa, ali i pregovaranja. U svom tekstu 3 načina da budete bolji prijatelj pisala sam o nekim tehnikama da budete bolji za druge, ali ne treba u tom procesu da zaboravite i na sebe u tom odnosu.

Normalno je da nekada popustite i prepustite vođstvo drugima. Međutim, ukoliko među prijateljima imate pomalo razmaženu osobu koja je navikla da joj se uvek ugađa, možete uhvatiti sebe kako uvek popuštate, samo da biste izbegli konflikt. Nekada ste u tome uspešni, nekada ne.

Ako imamo na umu da prijateljstvo treba da obuhvata uzajamnu radost i uživanje, možda bi nekada trebalo i da se ispoštuje i vaša želja. Tu do dolazimo do značaja pregovaranja u prijateljstvu.

Kada kažemo “pregovaranje” u ovom slučaju ne mislimo na pregovore koji traju satima i iz kojih obavezno neko izađe kao gubitnik. Cilj je pronaći kompromis i saznati koje su to aktivnosti i radnje koje svima pričinjavaju zadovoljstvo.

Kao i u svakom dogovoru, i u ovom treba da ponudite nešto da biste nešto dobili. Na primer, možete se dogovoriti ko koje nedelje odlučuje o mestu za ručak ili o tome gde se izlazi u provod, kako bi svi dobili jednaku šansu da odlučuju.

Nema sumnje da ćete naići na otpor, naročito ukoliko u društvu imate bar jednu osobu onog tipa o kojem sam iznad pričala. Potrebno je da date na znanje da biste i vi voleli da učestvujete u izboru, da ništa ne mora da s epodrazumeva i da valja da se malo “promeni rutina” radi osveženja, naročito ukoliko je reč o dugogodišnjem druženju.

Na ovo gledam kao na vežbe za jačanje bicepsa – vremenom postajete jači i sve vam lakše padaju. Tako će vam lakše padati da pregovarate o svom položaju i mogućnosti izbora. Gledajte na te mini pregovore kao na mogućnost za unapređenje odnosa.

Pegovaranje u partnerskim odnosima

Ovo može biti napeto. Pregovaranje za svoje interese u ljubavi može biti nalik na hodanju po žici: na koju god stranu da nagnete, preteraćete. Kada je reč o ljubavi, možete biti skloni ozbiljnom popuštanju, zarad “mira u kući”, ali da li je to pravi put?

U zavisnosti od perioda u vezi, i od osobe sa kojom ste u odnosu, važe želje i potrebe mogu biti više i manje ispoštovanje. Kao i drugi važni međuljudski odnosi, i ovde je sposobnost kompromisa od presudnog značaja, te je važno da se čuje i vaš glas.

Pregovaranje u vezi može biti teško
Pregovaranje u vezi može biti teško

Obično kod parova koji imaju dobar “staž” već postoje određena “pravila” koja su već utemeljena i pošutuju se, pa bila ona pisana ili nepisana. Kod nekih “mlađih” parova može se desiti da još nije sve određeno, pa dolazi do nesporazuma, a nekad čak i do zloupotreba.

To se najčešće javlja kada je u odnos uključena toksična osoba. Toksični međuljudski odnosi mogu vam oduzimati dosta vremena, živaca i energije. Ukoliko niste sigurni da li po sredi baš ovako nešto, ili je samo potrebno da se vaš glas malo više čuje, možete pregovarati o važnim stvarima oko kojih se ne slažete.

Uvek je potrebno da nešto damo da bismo dobili, pa tokom pregovaranja u partnerskom odnosu možete pokušati da izdejstvujete malo više onoga što osećate da fali: više samostalnosti, više davanja glasa o nekim zajedničkim pitanjima, pa čak i da izdejstvujete odmor na mestu koje ste vi zamislili jer se prošle godine ispoštovala želja vašeg partnera.

Ovo su samo neki primeir, a sve to u stvarnom životu može biti mnogo ozbiljnije. Ukoliko uhvatite sebe da o svemu u vezi morate da pregovarate, možda to uopšte nije veza za vas. Sve ima svoje granice.

Pregovaranje u poslu

Možda i najlakši tip pregovaranja jer nije reč o osobama do kojih vam je veoma stalo. Ipak, i ovi pregovori imaju svoju važnost i težinu, jer od njih može zavisiti vaša karijera, materijalno stanje i opstanak. Postaje sve teže što je ulog veći – ako izdržavate porodicu ili bilo koga ko zavisi od vas materijalno, ili ukoliko imate dugoročne finansijske obaveze kao što su rate za lizing ili stambeni kredit.

Međutim, to ne znači da bi trebalo da odustanete od pregovaranja i prihvatite status quo. Naprotiv! Ali ja nisam ovde da vam kažem šta treba da uradite, to morate sami. Ovde sam samo da vas podstaknem na razmišljanje o tome o čemu biste sve mogli da pregovarate na poslu. To su obično:

  • visina zarade,
  • nenovčane beneficije (na primer privatno zdravstveno i penziono osiguranje )
  • dužina i/ili termin godišnjeg odmora,
  • dodatno usavršavanje (edukacije, kursevi, konferencije i treninzi koje plaća firma),
  • uslovi rada (radni prostor / kancelarija, grejanje, klima).

Ovo su neki primeri, ali znam da postoje i oni koji rade u raznim fimama i za razne ljude, pa se pregovaranje može svesti i na ono da vas neko prijavi na biro. Situacije su različite, ali sve imaju jedno zajedničko: (uglavnom) imate opciju da pokrenete putanje koje vas zanima.

Ukoliko se bavite prodajom, pregovaranje je vaša svakodnevica i sigurno ste već dosta dobri u tome. Ali nije loše i da “izbrusite” vašu tehniku na nekom od kurseva ili uz neku knjigu. Preporučujem knjige D. R. Gilberta, kao i njegove kurseve.

Ako sam vas podstakla da bar malo više pregovarate u svom privatnom i poslovnom životu, cilj ovog teksta je ispunjen. Volela bih da svi postanemo snažniji u odbrani svojih interesa za početak, kako bismo bili jači za druge. 

Zaštita sebe i svega onoga što vi ulažete u neki proces nije odraz egoizma – sasvim je normalno da se izboriteza sebe! Malo više pregovaranja na tom putu ne može da škodi.

Da li vi mislite da dovoljno pregovarate u ličnom i profesionalnom životu? Šta biste popravili na ovom polju u budućnosti?

Još zanimljivih tekstova:

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: