Putopis na moj način – Deo 3: Brisel

Putopis na moj način - Deo 3: Brisel

Ovo je bilo kratko, ali slatko. Moj boravak u ovom gradiću trajao je svega nekoliko sati, ali dovoljno da mi se svidi. Ja Evropu zamišljam kao Brisel. To je Evopa na delu, u jednom jedinom gradu. Malo, užurbano, pretrpano, opušteno, toplo.

Sunce je, svakako, doprinelo mom utisku. Belgijanci koji sede na trgu, u grupama po troje-četvoro, jedu vafle i sunčaju se. Ćeretaju. Ne gledaju turiste. Navikli su. Svuda čokolada. Čokolaterije na svakom koraku i GODIVA kao kraljica njih, kao najskuplja.
Na ulazu u Brisel nalazi se Atomijum. Simpatična jedna tvorevina koja simbolizuje molekul gvožđa. Veoma velik molekul gvožđa ako smem dodati. Unutar njegovih kugli nalaze se muzeji sa izložbama na različite teme iz nauke.
Atomijum
Zar nije sladak jedan molekul?
Nisam ulazila u sam Atomijum jer se ije imalo vremena, ali bih volela da vidim šta ima unutra. Nekad ću ga sigurno posetiti. Zapravo, načuh da nema ništa specijalno, ali htela bih da vidim kakav je pogled iz ovog gornjeg atoma na ceo grad.
         
Detalji na građevinama su neverovatni. Ove zgrade okružuju jedan od glavnih trgova. Sve su različite i posebne na svoj način. Ova poslednja izgleda kao da je od slonovače. Sa sve belgijskom zastavom Generalno simpatičan rad. Svuda se čuje francuski. Ako šetate gradom nailazite većinom na čokolaterije i prodavnice suvenira, gde možete naći mini atomijume. U čokolaterijama možete degustirati čokoladu i kupiti obično pakovanu čokoladu, ali i razne praline i bombone luksuzno pakovane. Raj za sladokusce.
Belgijska čokolada je odlična. Verujte mi na reč.
Njihov nacionalni slatkiš (osim famozne čokolade) je vafl. Imate da ih kupite bukvalno na svakom ćošku i da napravite svoju kombinaciju ukusa. Da li više voća ili više čokolade? Na vama je da odlučite. Moj izbor je bio vafl sa javorovim sirupom i jagodama. Utisak? Mogla bih da se preselim tamo samo zbog vafla.
Belgijski vafl
Zar ne izgleda odlično?

Zaključak

Kao što rekoh na početku, za svega par sati boravka nisam uspela mnogo da vidim. Ovaj grad nas je dočekao toplo i drago i mogla bih da se na tako nešto naviknem lako. Čokolada je vanserijskog kvaliteta i tačno je sve što kažu za nju. Zar to nije dovoljan razlog da posetite Brisel?
Podelite ovaj tekst na društvenim mrežama ako vam se svideo, i preporučite ga svojim prijateljima.
Ako ste nekada posetili Brisel pišite o svojim utiscima u komentaru!
Kristina Vuković
Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: