“Mogu ja to” stav i dokle me je on doveo

Mogu ja to stav i dokle me je on doveo

Od svog prvog pokušaja da sredim sebi obrve, pa sve do nekih znatno komplikovanijih zadataka iz digitalnog marketinga kojim se sad bavim jedno je ostalo isto, a to je moj stav da ja to jednostavno mogu. U najvećem broju slučaja, reč je o radnjama sa kojima nikad do tog nekog trenutka nisam imala kontakt, ali sam prosto verovala da kad mogu svi, vala mogu i ja! Otkrivam vam kako sam postala ovakva osoba.

Kako sam postala “Mogu ja to” osoba

Tačno se sećam momenta kada sam prvi put zauzela ovakav stav. Bilo je to u osnovnoj školi. Tada sam prvi put uspela da potpuno sama uradim sebi francuski manikir. Od tada sam “veštinu” proširila i na druge “delatnosti” pa sam naučila sama mnoge stvari, i u domenu kozmetike, i u domenu fakulteta i posla.

Oduvek sam volela da budem samostalna. Retko sam tražila pomoć i pokušavala uvek sama da prokljuvim šta i kako. Kada uzmemo u obzir i dozu upornosti kojom raspolažem, većina mojih napora ovog tipa rezultiralo je novim saznanjima i veštinama.

Ovo mi je dosta pomoglo na fakultetu jer sam se obrela u oblasti sa kojom do tada nisam imala nikakvog dodira. Može se reći da mi je “Mogu ja to” stav najviše pomogao u situacijama kada sam se susrela sa nečim novim ili sam morala da naučim nešto novo za posao, gde mi je naročito bio od koristi, jer radim u industriji koja se konstantno menja i inovira.

“Mogu ja to” nije izraz preteranog samopouzdanja niti egocentričnosti, već podstrek samom sebi da se suočite sa nepoznatim. Nekada ove 3 reči mogu značiti iskorak iz očaja u napredak, i to mogu da kažem iz sopstvenog iskustva.

Recite sebi da možete, a zatim to i uradite
Recite sebi da možete, a zatim to i uradite

Prednosti “Mogu ja to”  stava

Ne mogu da kažem, nije uvek sjajno kada mislite da možete sve što vam daju. Ili bar da ćete dati sve od sebe da to uradite. Mislim, šta drugo i možete da pomislite u situaciji kada teret padne na vaša leđa?

U tim trenucima sposobnost da kažete sebi “Mogu ja to”, zasučete rukave i prionete na posao biće vaša karta do uspeha. Evo koje su još prednosti ovakvog stava.

  • sticanje životnog iskustva,
  • učenje novih stvari,
  • ušteda vremena i novca
  • rast kreativnosti i fleksibilnosti
  • upoznavanje novih ljudi.

Osnovna odlika ove svojevrsne mantre je da je uglavnom prati ozbiljan izlazak iz komfor zone. Dok izgovorite to, na neki način ste se psihički pripremili na nove izazove. Kad smo već kod toga, gledala sam svojevremeno jedan zanimljiv video. Mel Robins priča o pravilu “5 sekundi” koje, na neki način, ja poistovećujem sa mojim “Mogu ja to”. Pogledajte video pa će vam biti jasnije.

Nedostaci “Mogu ja to” stava

Najveći problem kada zauzmete ovaj stav može se javiti kada pretrpate sebe obavezama. Bilo da ste nešto obećali šefu ili prijatelju, ili preuzeli na sebe neku obavezu da biste se dokažete sebi ili drugima, prihvatanje ovakvog tereta može biti pogubno za vaš raspored ili pshičko blagostanje. U ovim slučajevima najčešće ćete biti previše ponosni da odbijete, ili još gore – odustanete.

Drugi problem koji se može javiti je kada ne želite da zatražite pomoć koja vam je zaista potrebna. Ovde opet do izražaja dolazi taj ponos i nevoljnost da se prihvati pomoć, odnosno kako mi neki na to gledamo – prihvati poraz. Ova tema ipak zahteva poseban odeljak za sebe.

Ako zatražite pomoć ne znači da ste slabi

“Mogu ja to” ne znači “Mogu ja to sam/a”. Niti morate sve da uradite, niti to morate sami. Ništa se ne mora znate. Međutim, kada je reč o poslu od kojeg vam zavisi egzistencija, ili možda neki odnos sa važnom osobom za koju treba nešto da uradite, valjalo bi da se tražene stvari ipak realizuju.

Prirodno nezavisne i pomalo tvrdoglave osobe (svaka sličnost sa stvarnom autorkom teksta je sasvim slučajna) mogu svoju nemogućnost da urade nešto doživeti kao poraz. “Ja da ne uradim to? Nema šanse!” Sujeta je gadna stvari, pa i ponos ako ide u smeru koji nije zdrav.

U redu je zatražiti pomoć
U redu je zatražiti pomoć

Istina je da nećete izgubiti mnogo od vaše snage, stručnosti ili renomea ako zatražite pomoć. Naravno, sve ovo uz napomenu da ne tražite pomoć za osnovne stvari ili zadatke za koje tvrdite da ste ekspert.

Volela bih da mogu da kažem da se iza ovog teksta krije neka velika mudrost, viši cilj ili nauka, ali ovo je jedan tekst iz srca. Želela sam da sa vama podelim svoje iskustvo iz stvarnog života, i neke borbe kroz koje sam prošla, a koje su u osnovi nedostatak vere u sebe.

Ako me pitaju koja bi to bila jedna jedina stvar koju ćete zapamtiti iz ovog teksta, bila bi to fraza “Mogu ja to”, jer stvarno možete. Nekada će vam trebati malo više vremena, malo više ulaganja ili živaca, ali vi to definitivno možete.

Da li ste vi nekada pomislili da nešto ne možete i kako ste to prevazišli? Pišite u komentaru da svi mogu da vide vaš savet.

Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama, ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od značaja. Ukoliko želite da jednom mesečno dobijate nove tekstove sa bloga, prijavite se na moj Newsletter. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

2 Comments

  1. 07/04/2019 / 21:57

    Zanimljivo je ovo… Svakako verovanje u sebe više pomaže nego odmaže. Treba praktikovati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: