3 načina da budete bolji prijatelj

3 načina da budete bolji prijatelj

Već neko vreme zastupam stav da su veze koje ostvarimo sa našim prijateljima mnogo značajnije od onih sa našim partnerima. Baš zbog toga, razlaz sa dobrim prijateljem može da boli više od raskida. Da ne bi došlo do toga, držite se ova 3 saveta kako da postanete bolji prijatelj. 

#1 Slušajte aktivno

Znate ono famozno “na jedno uho uđe, na drugo izađe“? E baš to se trudimo da izbegnemo! Nemojte biti jedna od onih osoba koja drugima kupi dezodorans za rođendan, jer nema pojma šta bi oni stvarno želeli, jer nije ih slušala i nije je briga.
 
Ako se tako ponašate ne možete od drugih očekivati drugačiji tretman. Dakle, morate zaista biti koncentrisani na nečiju priču, da bi sve bitno primili k znanju! Probajte bolje da saslušate nečiju priču, i to u celini, pre nego što date svoj komentar.
 
Aktivno slušanje se sastoji iz nekoliko faza: čujemo, pažljivo obrađujemo informacije, pamtimo i o njima razmišljamo, zainteresovani smo i, naposletku, razumemo ih. Aktivno slušanje za cilj ima razumevanje onoga što nam neko govori. “ (Izvor: Pozitivna Psihologija)
 
Na jedno uho ušlo, na drugo izašlo
Da, da, sve te slušam


Još na nešto ću vam skrenuti pažnju: ako čekate da sagovornik završi svoju priču samo da bi vi ispričali nešto što se vama dogodilo, bez kakvog obzira prema njegovoj priči, potrebno je da razmislite opet. Slušanje, kao i prijateljstvo, ne može biti jednosmerno. Slušajte druge da bi i drugi slušali vas.

#2 Stvarajte zajedničke uspomene

Koliku puta vam se desilo da jedni drugima završavate rečenice, sećate se lepih zajedničkih trenutaka prepričavate drugima svoje doživljaje? Ukoliko imate prijateljstvo sa dugogodišnjim “stažom” ovo je prirodno jer ste toliko vremena proveli zajedno. Kako biste imali gomilu internih šala i onih momenata da se “razumete čim se pogledate” nije potrebno da budete nerazdvojni, već da provodite kvalitetno vreme zajedno.
 
Stvarajte zajedničke uspomene
Sećaš se ono kad smo…?
Šta smatram pod ovim pojmom ? Naravno da je nekad dobro da sam sedite u omiljenom kafiću i ćutite ispijajući kafu, ali ono što zaista ljude spaja je avantura. Zajedno doživite ili probajte nešto novo. Podstaknite svog prijatelja da zajedno izađete iz komfor zone. To ne mora da bude nešto ekstremno, može biti i mala stvar koja će učiniti jedan dan zanimljivijim. Baš to sećanje na jedno sjajno iskustvo koje ste doživeli sa prijateljem učiniće mnogo za vaš odnos.
 
Možete pokušati i ovako nešto: zajedničko pohađanje kurseva, odlasci na radionice, edukacije i seminare koji interesuju obe strane. Sve to vodi zbližavanju i boljem upoznavanju, a i radite na ličnom razvoju!

Jedan od odličnih načina da stvorite uspomene i izgradite odnos sa svojim prijateljima je da zajedno otputujete. Baš to smo uradile moja drugarica i ja >> Putopis na moj način: Ljubljana, zelena prestonica Evrope 

#3 Prihvatite ljude onakve kakvi jesu

Mnogo puta mi se desilo da ne odobravam način života osoba sa kojima se družim. Imali smo različite poglede na životne prioritete, moral i poštovanje. Prekidala sam kontakte sa njima bez objašnjenja jer sam smatrala da me “zagađuju“. Nameće se pitanje da li treba da se družite sa nekim od koga imate toliko različito mišljenje.

Do neke mere, mislim da treba. Konkretno, ako su prema vama dobri. Onog trenutka kada njihov način života počne da utičena vaš međusobni odnos, gotovo je. Ovo sam naučila na teži način, i tada je bilo izuzetno teško preseći.

Bilo kako bilo, mislim da je zdravo da postoje razlike u vašim karakterima i mišljenjima, jer tako jedno drugog učite i obogaćujete. Shvatite da nisu svi kao vi i da je u redu biti drugačiji, a ipak se dobro slagati. Zato prihvatite te sitne mane i različitosti među vama, dok god ste tu jedno za drugo u dobrim i lošim vremenima.

Da biste prihvatili druge ljude onakve kakvi su prvo treba da prihvatite sebe, pa zato pročitajte ovo >> Zašto treba prihvatiti svoje nedostatke?

Zaključak

Nekada mi se čini da su prava prijateljstva još jača od nekih porodičnih veza, jer prijatelje možemo birati i tu je sva odgovornost na nama. Pokušavamo da za prijatelje izaberemo ljude kompatibilne nama. Isto kao kada biramo partnera, samo je ovo još viši nivo. Zašto? Nekada, partneri dolaze i odlaze, a prijatelji? Oni dobri ostaju. 
 
Ukoliko želite da imate bolje prijatelje morate i vi da postanete bolji prijatelj. Počnite od 3 stavke koje su obrađene u ovom tekstu, a zatim krenite dalje. Ne zaboravite da pravi prijatelji nikada od vas neće tražiti da zaboravite na sebe.
 
Još zanimljivih tekstova:

Imate li vi neki savet za održavanje/unapređenje prijateljstva? Podelite ga sa mnom u komentaru!

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: