Kako do prve saradnje na blogu

Kako do prve saradnje na blogu

Nema blogera i blogerke koji se nisu zapitali kako do prve saradnje na blogu. Nakon više od 4 godine blogovanja i više od 5 godina u digitalnom marketingu, mogu sa vama da podelim neke osnovne smernice i resurse šta tačno da radite ukoliko želite saradnje na blogu. Spremni? Krećemo!

Kome je namenjen ovaj tekst

Ovaj tekst je namenjen blogerima i blogerkama koji planiraju da od svog bloga naprave nešto malo ozbiljnije, a potiču iz oblasti koje nisu moda i lepota. Zašto ne iz ovih oblasti? Smatram da su moda i lepota dobro zastupljen na našem tržištu i da ukoliko je vaš blog kvalitetan nećete imati nikakvih problema sa ostvarivanjem saradnje. Međutim, nama drugima je ipak potrebna neka “malo jača” strategija.

Ovaj blog takođe nije namenjen ljudima kojima je blog u vidu online dnevnika. Pisala sam ranije o tome i nemam ništa protiv takvih blogova ali oni prosto nisu predodređeni za neki aspekt na kojem ja ovde insistiram. 

I poslednje: ovaj tekst nije o saradnjama sa drugim blogerima, kao što je deljenje sadržaja, zajedničko pisanje i slično. To apsolutno podržavam ali prosto nisam ovo puta pisala o takvom tipu saradnje.

Koje vrste saradnji na blogu postoje

Počnimo od osnova, a to je kakvu ustvari saradnju možete imati na blogu. Postoji nekoliko osnovnih tipova:

 1. Plaćene saradnje – objavljivanje članaka ili nekih segmenata članaka (linkovi, pasusi) u zamenu za novac.
 2. Neplaćene saradnje (kompenzacije) – objavljivanje sadržaja u zamenu za proizvode ili vaučere.
 3. Dugotrajne saradnje van bloga – pisanje za tuđe sajtove i pružanje usluga koje promovišete na blogu. u mom primeru to je digitalni marketing, ali ako neki psiholog ima blog, on može nuditi usluge psihološkog savetovanja i sl.).

Iako su neki blogeri i strani online preduzetnici izričito protiv naplaćenih saradnji u vidu pisanja/objavljivanja u zamenu za proizvode, ja sam zapravo ljubitelj toga. Imala sam nekoliko i takvih saradnji i uvek su u pitanju bili proizvodi koje bih i inače ja sama kupila i koristila. Ovde je poenta da prihvatite samo one proizvode koje ćete zaista koristiti i koji su vam potrebni. U suprotnom, to će biti gubljenje vašeg vremena.

Pristupite blogu malo ozbiljnije, isplatiće se
Pristupite blogu malo ozbiljnije, isplatiće se

Za ovo vreme koliko imam blog, imala sam iskustvo sa svim navedenim vrstama saradnji na blogu. Sigurno ćete dobijati neke ponude i predloge koje će vas i prijatno i neprijatno iznenaditi, ali samo insisitrajte na kvalitetu i određenom standardu, i takve saradnike ćete i privući.

Načini da dođete do saradnje na blogu

Pređimo odmah na konkretno! Postoji nekoliko načina kako da dođete do saradnje na blogu:

 1. Vi inicirate saradnju – ovo realizujete slanjem upita za saradnju i predloga saradnje mejlom, potencijalnom klijentu. 
 2. Neko drugi (potencijalni klijent – brend, kompanija) inicira saradnju – potencijalni klijent vam se obraća na mejl, sa upitom za saradnju.
 3. Ostvarite uživo kontakt za saradnju – na nekom događaju upoznate osobu zaduženu za marketing/vlasnika/osobu za saradnju sa blogerima iz neke kompanije.

Ukoliko želite da vi inicirate saradnju, potrebno je da pažljivo sročite mejl za saradnju koji ćete poslati. Poruke treba da budu personalizovane i pisane za svaki brend zasebno, a ne samo da imate univerzalne mejlove koje šaljete svima. To nikome nije zanimljivo i lako se prepozna.

Komunikacija u vezi sa saradnjom može ići i preko društvenih mreža (recimo preko Instagrama), ali mislim da je profesionalnije ukoliko ide preko mejla. Ne postoji pravilo – radite kako vam je prirodnije! 

Kako uopšte krenuti sa slanjem mejlova? Najlakše je da napravite neku tabelu ili listu brendova sa kojima želite da radite. Ako ste na početku krenite sa manjim, a zatim nastavite do većih brendova i kompanija. Pronađite kontakt mejl na njihovom sajtu, sastavite mejl i pošaljite. I ne plašite se odgovora! Vremenom ćete se izvežbati.

Kada je blog u pitanju trud se uvek isplati
Kada je blog u pitanju trud se uvek isplati

U mejlu je dovoljno da napišete nešto o blogu i sebi, kako ste saznali za njihov brend i zašto vam je zanimljiv i kako biste mogli da sarađujete. Na kraju – obavezno ostavite kontakt podatke. Podrazumeva se i da sve to šaljete sa nekog pristojnog mejla, da nije na primer slatkamackica@gmail.com 🙂  

Šta će vam zapravo biti potrebno (ili veoma korisno) da dođete do saradnje? Evo liste:

 1. Imejl nalog – neophodno: služi za kontaktiranje i komunikaciju sa potencijalnim klijentima i saradnicima.
 2. Stranica na blogu namenjena informacijama o saradnji – neophodno: omogućite potencijalnim klijentima da se informišu na koji način tačno možete sarađivati, čak i pre nego što vam pošalju imejl.
 3. Media Kit za blogere – poželjno: omogućite vašim klijentima ili potencijalnim klijentima pravi i kvalitetan prikaz statistike i/ili saradnji vašeg bloga.
 4. Konkretni predlozi saradnje – poželjno: konkretni upiti za saradnju i predlog kampanje izazvaće više interesovanja nego generalni upiti. Imate ideju kako da predstavite određeni proizvod kompanije kojoj se obraćate? Napišite im to!
 5. Alat za praćenje mejlova (Mail Tracking) – korisno: saznajte da li su vaši poslati mejlovi nekada otvoreni, da li je neko kliknuo na linkove koje ste poslali na uvid i slično. Moj izbor za sada je Mailtrack.

Ovo su neki koraci i alati koji će vam pomoći, ali mogu da kažem da je za sklapanje saradnji najvažnija inicijativa. Zato vam opet  preporučujem da sastavite listu kompanija ili brendova sa kojima želite da sarađujete, i ta polako, vremenom, prolazite kroz tu listu i šaljete upit.

Najgore što možete da dobijete je “Ne”.

Šta je Media Kit za blogere

Media Kit predstavlja dokument u kojem su navedeni osnovni podaci o vašem blogu: kome je on namenjen, kakve teme se obrađuju, statistika poseta, prethodne saradnje (ukoliko ih ima). Obično se nalazi u PDF formatu i pogodan je za slanje i online preuzimanje od strane potencijalnog klijenta. Obično je dostupan na stranici “Saradnja”, šalje se na zahtev, ili kada šaljete mejl saradnje nekome. Preporuka je da ne sadrži cene usluga, već da se to naknadno komunicira.

Ček lista preuzimanje baner

Ja sam izdvojila vreme i kreirala svoj Media Kit u programu Canva, za šta mi je trebalo neko vreme. Ipak, veoma sam zadovljna kako izgleda i koje informacije komunicira. Ovaj dokument sam sastavila u potpunosti prateći instrukcije i preporuke iz podkasta “Unshaken”. Epizoda se zove Media Kit 101 i preporučujem vam da je podrobno preslušate.

Koliko je važna stranica “Saradnja”

Kao što stranica “O meni” / “O blogu” treba da na pravi način predstavi vaš sajt, tako i stranica “Saradnja”, treba da adekvatno predstavi kao interesantan kanal za promociju ili saradnju. Ukoliko mislite da je dovoljno na stranici sa kontaktom staviti da ste dostupni za saradnju, nažalost to nije tačno. Brendovi ili biznisi koji bi radili sa vama zahtevaju malo više informacija. Takođe, dobra stranica o mogućoj saradnji prilično vam skraćuje posao i filtrira prave prilike za saradnju od nerealnih upita.

Na primer, moja stranica o saradnji ukazuje na osnovne tipove saradnje sa sajtom According to Kristina, sadrži informacije o kontaktiranju u te svrhe i ima prikazan moj Media Kit. Ovo omogućava nekome da se direktno informiše o saradnji, čak i pre nego što me kontaktira, kako bi mogli da konkretizujemo zajedničke planove.

Normalno je da se tokom vremena vaša stranica o saradnji menja, kako i vaš blog raste. Evo meni već pada na pamet šta bih mogla da izmenim na svojoj! Sve na blogu je podložno promenama i one i treba da se dešavaju. To znači da idete u korak sa vremenom.

Na kraju ovog odeljka želim da podsetim da pre nego što razmislite o saradnji na blogu, ili slanju upita za istu, morate urediti blog koliko god možete. Za kvalitetnije i dugoročnije saradnje potrebno je da dovedete u red i estetiku i tekstove. Doživite vaš blog kao biznis, i on će možda baš to i postati.

Saradnje i zarada od bloga – moje iskustvo

Iako ja nisam full-time bloger, ne izdržavam se primarno od toga niti je to moja namera, imala sam prilike za različite saradnje na blogu. Želela sam to da podelim sa vama, da biste videli da to nije ništa teško, ali da ipak dođe kao neka kruna rada na blogu i objavljivanja interesantnih tekstova. 

O mojim iskustvima više sam pisala u tekstu Zarada od bloga: Mit ili realnost? koji sam izlistala i gore u ovom članku i koji preporučujem da pročitate. Mogu da kažem da sam zadovoljna svakom saradnjom koju sam ostvvarila, i sve bih ponovila. Neke već jesam! Sve saradnje bile su u skladu sa temom bloga, jer sam ja zahtevala tako i nisam prihvatala ništa što mi se ne čini dovoljno kvalitetnim.

Želim da na kraju napomenem i da sebe ne svrstavam u neke “magove” i stručnjake za online zaradu jer nisam ni nastojala da to ostanem, ali hoću da ukažem na načine na koje možete blog da iskoristite kao nešto više od online dnevnika. Nadam se da sam u tome uspela. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u ezi sa ovom temom pišite u komentaru ili na mejl info@accordingtokristina.com.

Ukoliko ste ozbiljni sa svojim blogom i želite da ga podignete na viši nivo, ne propustite da preuzmete BESPLATNO moju ček-listu obaveznih zadataka za svaki blog post. To možete učiniti OVDE.

Još korisnih tekstova na temu blogovanja:

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

2 Comments

 1. 06/08/2020 / 20:38

  Krajnje korisno . Svaka čast!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: