Moja rutina blogovanja – WordPress

Moja rutina blogovanja - WordPress

Došlo je vreme i za ažuriranu verziju moje rutine blogovanja! Prethodni tekst je p pisan dok sam još blogovalao na platformi Blogger, pa sam pomislila da je red i da vam prikažem kako izgleda proces objavljivanja teksta od kad koristim drugu platformu.

Priprema

Postoji jedna latinska poslovica kojom se ja često vodim, a koja bi se prevela kao “pobeda voli pripremu”. To kod mene znači preuzimanje određenih koraka pre nego što tekst bude objavljen, ili pre nego što uopšte krenem da radim na njemu. Evo koji su to koraci:

 1. odabir teme u skladu sa kalendarom objava,
 2. odabir fotografija koje će ići u tekst (iz moje arhive ili sa sajtova sa besplatnim fotografijama bez autorskih prava),
 3. obrada fotografija (pravljenje naslovnog vizuala, uređenje osvetljenosti i sličnih osobina, kompresovanje fotografija),
 4. pisanje okvira teksta u Google Docs (uvod, podnaslovi, zaključak, prijava na Newsletter),
 5. odabir tekstova koje ću linkovati.

Razvijte blog uz dobar kalendar objava

Pisanje svakog mog teksta izgleda bukvalno kao što sam navela. Ovo je “logistički” proces kroz koji prođe tekst i koji je stvarno naporan, i mnogo puta kompleksniji nego pisanje samog teksta, ali svesna sam da bez toga nema ni kvaliteta.

Zašto prolazim kroz neke od ovih koraka? Možda vam neće biti jasno zašto bih kompresovala fotografije (smanjivala njihovu rezoluciju, što rezultuje smanjenjem memorije koju fotografija zauzima) koje planiram da stavim na blog. Ukoliko fotografije nisu baš male rezolucije, to radim da bih povećala njihovu brzinu učitavanja na sajtu.

Zašto je to važno? Pri rangiranju tekstova, Google uzima u obzir i elemente korisničkog iskustva i prostor koji neki element na sajtu zauzima. To znači da će im biti važno koliko brzo se učitava vaš sajt, i sadržaj na njemu. Fotografije se sporije učitavaju što više memorije zauzimaju.

Kada i to sredim, pristupam kucanju celog teksta po okviru koji sam već napravila u Google Docs.

Uređivanje teksta u WordPress okruženju

Nakon što sam iskucala ceo tekst, kopiram ga u WordPress okruženje i krećem sa uredničkim delom posla. Taj proces izgleda ovako:

 • ponovo pročitam ceo tekst da proverim da li imam neke gramatičke greške, greške u kucanju, ili da se negde nisam dobro i jasno izrazila,
 • ubacim naslovnu fotografiju i ostale fotografije, i dodam im opise,
 • unesem ključne reči,
 • odaberem kategoriju i potkategoriju teksta,
 • linkujem tekstove,
 • unesem ključnu reč i SEO opis u okviru plugin-a Yoast i
 • ubacim naslov i prilagodim link u skladu sa ključnom reči.
Uređivanje teksta zahteva mnogo pažnje i koncentracije
Uređivanje teksta zahteva mnogo pažnje i koncentracije

Čemu ovoliko insistiranje na ključnim rečima, prilagođavanju linka i ubacivanju opisa za fotografije? Ovo su samo neki od koraka za optimizaciju teksta za pretraživače, a sve o toj temi možete pročitati u mom nešto ranijem tekstu Zašto je važna SEO optimizacija bloga.

Alati koje koristim

Kako se generalno bavim digitalnim marketingom, imam sreću da sam upućena u alate koji olakšavaju pripremu i objavu sadržaja na internetu i društvenim mrežama. Kada sam krenula aktivno da pišem blog, preostalo mi je samo da odaberem one koji mi odgovaraju za tu svrhu. Probala sam mnogo programa, pa sada koristim samo one za koje se ispostavilo da mi zaista pomažu. To su pre svega:

 • Google drive (Google Docs) – kucanje celog teksta,
 • Canva – priprema naslovne fotografije i specijalnih vizuala,
 • Microsoft Office Picture Manager – kompresovanje fotografija,
 • Bitly – skraćivanje linkova i praćenje klikova na njih i
 • Buffer – zakazivanje objava na Twitter, LinkedIn i Google+.

Ovde govorim samo o alatima koje koristim pri kreiranju teksta i njegovoj distribuciji dalje kroz društvene mreže. Ovde nisam navela programe koje koristim za slanje Newsletter-a ili plugin-ove koje koristim u okviru svog WordPress sajta.

Ukoliko vas interesuje koji plugin-ovi meni najviše koriste pročitajte tekst 3 korisna plugin-a za blogere koji koriste WordPress

Ima li života posle publish-a?

Kao sto sam naglasila i u prvom tekstu o ovoj temi, posle objave teksta njegov život tek počinje, što znači sledeće: delite, delite, delite i pošaljite kroz Newsletter. Ovo su vaše opcije za deljenje teksta sa bloga:

 • društvene mreže,
 • Facebook grupe i
 • newsletter.
3 korisna plugin-a za blogere koji koriste WordPress ©Pexels
Objavili ste tekst i gotovo – ne, vreme je da ga podelite sa svetom!

Društvene mreže koje ja smatram najdelotvornijim za deljenje sadržaja sa bloga su:

 • Facebook,
 • Google+,
 • Pinterest – ako pišete na engleskom,
 • LinkedIn – ako su vam teme malo ozbiljnije i u vezi sa poslovnim svetom,
 • YouTube community – ukoliko imate i YouTube kanal i
 • Instagram – u vidu linka na profilu.

Za preporuke tačnih grupa gde možete da delite tekstove sa bloga molim vas pročitajte prvi tekst iz ove serije Kako izgleda moja rutina blogovanja? O upotrebi društvenih mreža za blogere pročitajte više u tekstovima 3 najbolje društvene mreže za blogere i Šta je Pinterest i kako može da vam pomogne?

Kada je reč o Newsletter-u, planiram da uskoro napišem čitav tekst na tu temu, zato pratite blog za više informacija ukoliko vas interesuje ova tema.

Još tekstova sa savetima o blogovanju:

Da li je vaš blog na Blogger, WordPress ili možda ne nekoj skroz drugoj platformi? Kako izgleda vaša rutina blogovanja? Pišite mi u komentaru (zaista to čitam).

Ukoliko imate bilo kakvih nejasnoća u vezi sa mojom rutinom blogovanja slobodno pitajte u komentaru ili pišite na info@accordingtokristina.com .

Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Ne želite da propustite nijedan novi tekst? Prijavite se na moj Newsletter i ja ću vam periodično slati tekstove sa bloga direktno na imejl. Hvala na čitanju!

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: