Iskustvo više: Mini kurs keramike

Mini kurs keramike © According to Kristina

Ponekad mislim da mi je serija tekstova “Iskustvo više” nešto omiljeno na blogu i volim da se vratim ovim tekstovima. U ovoj digitalnoj belešci sa vama delim jedno baš fino iskustvo, a u pitanju je mini kurs keramike. Uživajte u čitanju!

Gde ići na kurs keramike

Pre nekoliko godina videla sam reklamu za besplatan uvodni čas keramike. Prijavila sam se, ali usled nekih obaveza koje su iskrsle, nisam otišla na isti. Međutim, kako mi je ta tema uvek bila zanimljiva, nastavila sam da pratim rad tog studija.

Pre nekoliko meseci videla sam reklamu za mini kurs istog studija i odlučila sam da je pravo vreme za to. Godina za nama je već bila dovoljno stresna i neizvesna, i svima nam je bilo potrebno malo uživanja, pa ja sam odlučila da ovo bude moj poklon sebi.

Studio u koji sam išla na ovu edukaciju zove se Studio keramike Bardak, a vodi ga grnčar Saša Matić. Kurs koji sam pohađala zove se Mini kurs keramike i održava se u Beogradu i u Novom Sadu, u određenim terminima. Imali smo ukupno četiri radionce – četiri nedelje uzastopno/jednom nedeljno u trajanju od 2h. Broj polaznika je bio ograničen, što zbog pojačanih mera zbog pandemije, što zbog veličine prostora. Naravno, svi smo nosili maske stalno.

Samo značenje reči bardak u srpskom jeziku je glinena posuda za tečnost, krčag, vrč.

Šta sam naučila na kursu keramike

Pokušaću da vam prenesem osnovne informacije o kursu, a da ne otkrijem baš sve. 🙂 Naš mini kurs je bio podeljen u 4 tematske celine:

  1. na prvom času radi se tehnika “kobasica”,
  2. na drugom času radi se tehnika “ploča”,
  3. na trećem času radi se tehnika pomoćnih kalupa i jedan vid dekoracije i
  4. na četvrtom času radi se dekoracija oksidima i glaziranjem.

Imajući u vidu ovu podelu zadataka i tema koje smo obradili, ali i samo iskustvo, ono što sam dobila na ovom kursu mogu da podelim na dva dela:

  1. znanje o keramici i
  2. Upoznavanje i druženje.

Kada je reč o znanju o keramici, saznala sam neke interesantne stvari, kao na primer u čemu je razlika između keramike i vajanja, je ih ljudi često mešaju zbog upotrebe gline. Gledali smo čak i neke video materijale sa primerima tehnika, kada bismo neku određenu tehniku obrađivali na času. 

Ono što je meni bilo psoebno interesantno je saznanje da se predmeti od keramike ne peku samo jednom, već je reč o procesu koji se sastoji iz nekoliko koraka, a od kojeg neretko zavisi izgled i izdržljivost predmeta koji se pravi. 

Kada je reč o druženju, moram da priznam da je bilo jako interesantno. Nas nekoliko se baš fino slagal i sarađivalo, a atmosfera je bila opuštena. Naš predavač je bio veoma fin i imao je strpljenje za sva naša pitanja, “popravljao” naše radove ako vidi da smo na korak do neke kritične greške, i vodio računa da se sve uradi u planiranom vremenskom okviru – znate kakve su žene, umeju malo da se raspričaju. 🙂

Atmosferi je posebno doprinela i Cica, zvanična mačka studija sa izuzetnim mislom za umetnost. Sve ovo je doprielo da se svako posebno potrudi oko svog rada.

Šta mi je ovo iskustvo donelo 

Da se razumemo, ja nemam nikakav talenat i nisam išla na kurs da bi unapredila svoje veštine i kasnije ih monetizovala. Moj primarni cilj bio je da se malo opustim, udovoljim svojoj radoznalosti i čujem nešto novo. Da li sam to dobila?

Keramika kao umetnost © According to Kristina

Ja bih rekla da jesam. U ovoj godini kada smo tako malo izlazili, i tako bojažljivo, mnogo znači malo bega iz stvarnosti zagađene virusom. To što sam se unapred radovala časovima i druženju dovoljno govori koliko sam uživala u malo razonode i hobija.

Iako je ovo iskustvo bilo baš opuštajuće, nažalost nemam vremena da upišem još neki od kurseva ovog studija. Ukoliko ste zainteresovani da probate nešto novo, želite da se opustite na način koji ne podrazumeva SPA centar, ili želite da razvijete svoj talenat, moja preporuka je Studio keramike Bardak.

Napomena: ovaj tekst nije sponzorisan.

Da li biste vi upisali neki umetnički kurs da razbijete monotoniju? Ako je odgovor pozitivan, koja bi to umetnost bila? Pišite mi u komentaru.

Još interesantnih tekstova iz ove serije:

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: