#3: Kako se koristi planer

Kako se koristi planer

Ukoliko me pratite neko vreme, bilo na društvenim mrežama bilo na blogu ili podkastu, znaćete koliko se zalažem za unapređenje lične organizacije i upravljanja vremenom. S obzirom na to da mnogi i dalje “lutaju” u ovom aspektu na našim prostorima, odlučila sam da vam dam svoje viđenje stvari i savete kako se koristi planer. Sigurna sam da će vam bar nešto od narednih saveta biti korisno!

Pregled sadržaja: U ovoj epizodi podkasta moći ćete da čujete nešto više o tome koje vrste planera postoje i kako se te vrste međusobno razlikuju, kako se koristi planer i zašto se uopšte koristi planer. Naravno, biće u nešto i o mom iskustvu upotrebe planera (rokovnika) i šta je to što ja koristim u ovom periodu.

Koje vrste planera postoje

Iako deluje kao sasvim jednostavno pitanje, ovde zaista ima o čemu da se priča. Postoji mnogo podela planera, a ja ću pokušati da vam kažem nešto o svakoj od njih, jer mislim da je važno za nastavak ove priče.

Ukoliko mislite da nije bitno koju vrstu planera ćete koristiti, moraću da vas demantujem. Ove dve stvari su u direktnoj korelaciji! Naime, od vrste planera i odabira tehnike za planiranje zavisiće i način upotrebe planera. Hajde da vidimo koje to podele planera (rokovnika) postoje.

#1 Podela planera prema platformi 

Kada kažem “platforma”, mislim zapravo na to gde se, odnosno u čemu, vaš planer nalazi. Vaš sistem za planiranje se može nalaziti u nekoj aplikaciji ili programu, ili u svesci i rokovniku, pa tako razlikujemo digitalne i papirne planere. 

O prednostima i nedostacima jednih i drugih verovatno bih mogla da pričam nekoliko sati, ali suština je u tome da sve zavisi od vaših preferencija. Moje mišljenje je da treba ove dve vrste planera kombinovati, a više o tome možete čitati u jednom starijem tekstu kojeg ću izlistati na kraju ovog dela.

Zašto su dobri tradicionalni, papirni planeri:

  • nemaju bateriju koja može da se isprazni,
  • ima ih u raznim veličinama, bojama i kvalitetima poveza i papira,
  • dosta ljudi pamti samo kada zapiše fizički na papiru,
  • brže se koriste – nema čekanja da se aplikacija startuje,
  • možete ih koristiti na mestima gde telefoni nisu dozvoljeni – predavanja, važni sastanci, konverencije itd.

Neki od razloga zašto koristiti aplikaciju za pametne uređaje u svrhu upravljanja vremenom:

  • zauzimaju manje mesta – fizički, memorija uređaja je već druga stvar,
  • upotreba je laka i intuitivna,
  • moguća je momentalna sinhronizacija na drugim uređajima.

#2 Podela planera prema nameni 

Iako u savšenom svetu mi imamo jedan planer za sve obaveze: i privatne i poslovne, u stvarnom životu to baš i nije tako. Stručnjak za organizaciju vremena Stiven Kavi, koji je napisao kinjigu “7 navika veoma uspešnih ljudi” i koji je osmislio Frenklin Kavi sistem za planiranje, insistira na tome da je potrebno koristiti jedan planer za sve aspekte života. 

Da vidimo koje to planere vi možete koristiti, to su: lični, poslovni, porodični, fitnes, finansijski planer.

#3 Podela planera prema tehnici planiranja

Kao što sam rekla u uvodu, upotreba planera zavisiće direktno od tehnike planiranja koja vama ogovara. Kada prvi put koristite planer biće vam potrebno neko vreme da ustanovite koja tenika planiranja vama odgovara. Kada kažem “tehnika planiranja”, na šta tačno mislim? To podrazumeva strukturu planera – kako taj planer izgleda iznutra: da li ima neku strukturu, nedeljni, mesečni pregled ili ništa od navedenog.

Kada kupite neki planer on je obično prilagođen nekoj tehnici planiranja – odnosno toj strukuri, pa tako imamo bullet planere, horizontalne i vertikalne planere, a zatim datumirane i nedatumirane planere.

Za čitanje: Planer ili aplikacija – šta koristiti za organizovanje?

Kako se koristi planer

Upotreba planera direktno zavisi od omiljene tehnike planiranja, odnosno od tipa planera. Takođe, može da bude prilično individualna, u zavisnosti od toga da li ste zaposleni ili ne, u kom ste dobu života, kojim poslom se bavite, šta sve od obaveza imate kod kuće i slično. Ovde ću pokušati da dam neke generalno smernice za efikasnu upotrebu planera, da bar znate odakle da počnete.  

  • Česta dilema: Jedan planer za sve ili upotreba više planera?
  • Dekorativno ili funkcionalno planiranje – šta je efikasnije?

Dekorativno planiranje (decorative, preety planning) predstavlja način planiranja u kojem se pri zapisivanju obaveza i upravljanja vremenom koriste eksterni dekorativni dodaci kao što su:

  • markeri i bojice, 
  • lepljivci, stikeri u raznim oblicima i sa raznim likovima,
  • dekorativne spajalice i obeleživači.

Funkcionalno planiranje odnosi se na vrstu upravljanja vremenom i planiranja gde je fokus više na produktivnosti, a manje na estetici. Često ga odlikuje minimalizam, jednostavne linije, monohromatski kolorit i upotreba jednostavnih olovaka ili hemijskih olovaka.

Najvažnije je da stvorite naviku upotrebe planera. Kao i svaka navika, i ova se stiče vremenom. Nekada je dobro da uskladite papirni i digitalni planer, ako vam je tako lakše. 

Za čitanje: Dekorativno VS funkcionalno planiranje

Zašto se koristi planer

Svrha planera je da vam pomogne da se dobro organizujete, ali to je dosta širok pojam – šta zapravo to znači uopšte? Ja sam izdvojila 5 glavnih stvari zašto je vdobro da se koristi planer.

  1. Zaboravljate stvari i obaveze
  2. Ne stižete da realizujete sve što ste planirali
  3. Nemate prioritete
  4. Troštite vreme ili novac na nebitne stvari
  5. Želite da stvorite dobre navike

Od brojnih prednosti korišćenja planera, i njegovih funkcija, izdvojiću najvažnije:

  • popis svih vaših obaveza na jednom mestu,
  • može sadržati različite liste (za kupovinu, liste želja, to do lista),
  • adresar (znam da to imate na telefonu, ali vredi držati one najvažnije na više mesta),
  • mesto za recepte,
  • mesto za ideje koje vam padnu na pamet (brain dump),
  • tačan vremenski raspored obaveza – upravljanje vremenom,
  • pregled finansija (olakšava štednju i upravljaje finansijama),
  • popis najvažnijih ličnih podataka, za brži pristup: brojevi pasoša, računa itd. (samo ako taj planer držite kod kuće),
  • omogućava vam da vidite na šta tačno gubite vreme – koje su vaše ubice produktivnosti,
  • plan ishrane ili vežbanja,
  • može služiti i za registrovanje stvari kao što su: težina, obroci itd.

Za čitanje: Zašto vam je potreban planer

Moje iskustvo sa planerima

Planere koristim već prilično dugo. Još od srednje škole sam krenula sa TO-DO listama, a tokom fakutleta sam prešla na kupovne planere. Trenutno testiram horizontalni planer. Planeri koje trenutno koristim su: lični, poslovni, finasijski planer i planer za blog.

Omiljene tehnike planiranja su mi vertikalno i hoizontalno planiranje, i bullet journal tehnika za planer finansija. Vertikalno planiranje obožavam ali trenuto nije primenljivo za mene.

Zašto nisam ljubitelj digitalnog organizovanja – da, koristim nešto od aplikacija, na primer Trello i Google kalendar, ali generalno za lično planiranje nisam neki ljubitelj. 

Za čitanje: Moja rutina planiranja

Kao i uvek, evo još nekih tekstova koji bi vam mogli biti korisni, a tiču se teme koja je obrađena u ovom podkastu:

Da li vi koristite planer i zašto? Šta mislite o povećanju ponude različtih vrsta planera na nAšim prostorima? Pišite mi u komentaru!

Ukoliko vam je lakše, možete ovaj podkast preslušati na YouTube-u:

Hvala vam što ste slušali 3. epizodu According to Kristina podkasta. 

Ako vam se ovaj podkast svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite da čujete još podkasta? Prijavite na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove i podkaste u inbox. Hvala na slušanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: